Elkezdődött október 15-ével a 2013 februárjában induló felsőoktatási képzésekre történő jelentkezési időszak, az úgynevezett keresztféléves felvételi eljárás. A jelentkezők november 15-ig dönthetik el, melyik egyetem, főiskola mely szakán szeretnének továbbtanulni.

 

Idén, a korábbi évektől eltérően, az eljárás tudnivalói és a meghirdetett képzéseket tartalmazó Felsőoktatási felvételi tájékoztató kizárólag elektronikusan jelenik meg. Az e-felvételi, a felsőoktatásba történő jelentkezés online változata a jelentkezési határidőig folyamatosan a felvételizők rendelkezésére áll, az adatok elmenthetők, így nem szükséges egyszerre minden információt megadni, az űrlapok kitöltése bármikor folytatható, a végleges jelentkezéseket legkésőbb 2012. november 15-ig kell rögzíteni.
Az e-felvételi használatához elsőként regisztrálni kell a www.felvi.hu-n. Akiknek nem áll módjukban elektronikusan jelentkezni, a papír alapú jelentkezési lapokat beszerezhetik a képzéseket meghirdető felsőoktatási intézményekben, illetve az Educatio Nonprofit Kft., valamint az Oktatási Hivatal ügyfélszolgálatán.

Online tájékoztató
A keresztféléves felvételi eljárások során évek óta jelentős többségben vannak az elektronikusan jelentkezők, a tavalyi évben arányuk már közel nyolcvan százalékos volt.
A jelentkezés elektronikus módját választók egyre növekvő számával lépést tartva és alkalmazkodva a felmerülő igényekhez, a keresztféléves eljárás tudnivalóit és a meghirdetéseket tartalmazó Tájékoztató kizárólag elektronikus formában jelenik meg a www.felvi.hu honlapon.
A Tájékoztató tartalma nem változott, a jelentkezők továbbra is megtalálják benne a felvételi eljárás szabályait, valamint a meghirdetett képzéseket. Az online formátum azonban lehetővé teszi, hogy a felvételizők könnyen és gyorsan megtalálják az őket érintő tartalmakat, valamint egyszerűen keressenek a meghirdetett képzések között.
A Felsőoktatási felvételi tájékoztató elektronikus verziója ugyanúgy hivatalos tájékoztatásnak minősül, mint a korábban nyomtatott formában megjelent kiadvány. Az online felületen külön jelzések hívják fel a felhasználó figyelmét, mikor hagyja el a Tájékoztató hivatalos részét, és kattint át a Felvi.hu egyéb, nem a Tájékoztató részeként szerkesztett tartalmaihoz.

Eljárási díjak
A felvételi eljárás alapdíja 9.000 forint, amelyért összesen három jelentkezési helyet lehet megjelölni. Ugyanazon intézmény, ugyanazon szakjának állami ösztöndíjas és önköltséges meghirdetése, bár külön sorban szerepel majd a jelentkezéskor, az eljárási díjak számításakor egy jelentkezési helynek számít. Minden további jelentkezési helyért 2.000 forint kiegészítő díjat kell fizetni.

Pontszámítás a különböző képzéseken
Mesterképzéseken a jelentkezők maximum száz pontot szerezhetnek, a pontszámítás szabályait a felsőoktatási intézmények határozzák meg és teszik közzé a Felvi.hu Egyetemek, főiskolák oldalain a meghirdetett képzések mellett. A pontszámítás alapképzéseken és osztatlan képzéseken ötszáz pontos rendszerben történik, vagyis a tanulmányi és érettségi pontok mellé (maximum négyszáz pont) különböző jogcímeken maximum száz többletpont kapható.
A pontszámítás részletes szabályai és a jelentkezést érintő egyéb információk megtalálhatók a felsőoktatási felvételi eljárás hivatalos honlapján, a www.felvi.hu oldalon. A ponthatárokat előreláthatólag 2013. január 24-én hirdetik majd ki.

 

{module Forrás: edupress|none}