Jövő év január helyett csak szeptembertől változik meg az OKJ rendszere. Az eredeti tervek szerint már 2013 januárjától az új rendszer szerint indítottak volna, de ezek többségéhez még mindig nem jelentek meg a vizsgakövetelmények.

A Nemzetgazdasági Minisztérium szerint a halasztással több idejük lesz a felkészülésre a felnőttképzéssel foglalkozó cégeknek.

Mivel eddig úgy volt, hogy januárban startol az új rendszer, a képzéseket hirdető cégek közül többen is felhívták a figyelmet arra, hogy aki még idén megkezdi a tanulmányait, az a jelenlegi rendszer szerint végezhet. Ezt jelentős akciókkal, kedvezményekkel is támogatták.

A képző cégek közül többen is kifejtették korábban, hogy az óraszámok emelése a jelentkezők többségét elijeszti majd, hiszen sokan munka mellett végeznék el a képzéseket, de az óraszámemelés persze hosszabb képzési időt jelent, így a képzések drágulhatnak, ami további visszatartó erő lehet.

A minisztérium szerint ugyanakkor csak így lehet kiszűrni, hogy gyorstalpaló tanfolyamokon, vállalhatatlanul alacsony időtartamú képzéseken juthassanak az emberek bizonyítványhoz. Az NGM a Metropolnak küldött válaszából kiderül, hogy – néhány apróbb, technikai változtatástól eltekintve – az új OKJ tartalmát, szerkezetét, elveit érintő módosítás már nem várható.

{module Forrás: edupress}