A diákok 67%-a a jó fizetés alapján választ pályátLedolgozható tandíj és 0-24 órás oktatási szolgáltatás – indul az Alwayson! Egy idei Országos Középiskolai Kutatás szerint a 16-18 év körüli, érettségi előtt álló és a felsőoktatásba jelentkező diákok 75%-a abban az esetben is felvételizik, ha csak költségtérítéses képzésben vehet részt, ám a költségek vállalásához elengedhetetlenül szükségesnek tartja a hallgatói évek alatti munkavállalást.

A diákok tudatosan, befektetésként gondolkoznak a továbbtanulásról és a felsőoktatási jelentkezési döntést meghatározó legfontosabb tényezővé 67%-kal a munkaerő-piaci elhelyezkedési esélyek váltak . „A diplomás munkavállaló „piaci értékét”, munkadíját a nyelvtudás, a naprakész információk és a gyakorlat-orientált tudás mellett a főiskolai évek alatt szerzett munkatapasztalat és a vele együtt elsajátított jó munkaattitűd tudja fokozni – mondta el Lőrincz Orsolya, karrier-tanácsadó, pszichológus. A HR-es szakértő rávilágított: „A tanulással párhuzamosan végzett, a képzési területhez kapcsolódó munka a leghasznosabb bestpractice. Az ingyen vagy csekély fizetésért végzett gyakorlat, a szakterületen végzett önkéntesség ugyan megterhelő lehet, de kamatostul megtérül a karrier és a fizetés területén. Nagyon jó gondolatnak tartom a ledolgozható tandíj intézményét.”

 

Az EDUTUS főiskola a kutatás eredménye alapján a diákok életvitelét és anyagi lehetőségeit felismerve dolgozta ki a ledolgozható tandíj rendszerét, s tulajdonképpen 0-24 órában lehetőséget biztosít a tanulásra, akár munka, sport és család mellett is. A december 7-i nyílt napon, Alwayson mottóval induló beiskolázási edukációs program keretében a tatabányai és budapesti tagozat egy időben mutatja be a főiskola oktatási szolgáltatásait; az országban egyedülálló módon kialakított ledolgozható tandíj rendszerét.

A december 7-i nyílt nap szervezője, Deés Szilvia elmondta: „Arra törekszünk, hogy ne csak a munkalehetőséget biztosítsuk a diákoknak, de olyan képzési feltételeket kínáljunk, mind technikai háttérben, mind oktatásszervezési támogatásban, hogy a munka mellett ne okozzon gondot a féléves tanulmányi követelmények, a vizsgák teljesítése sem. Ennek érdekében vezettük be szeptemberben webináriumi rendszerünket, amely lehetőséget biztosít a diákoknak, hogy távolról kapcsolódjanak be a tanórai munkába, illetve szükség esetén visszanézhesse az előadást. Ezen felül egyéni vagy kedvezményes tanrendet is biztosítunk a dolgozó hallgatóknak.”

A felsőoktatási intézmények és a versenyszféra együttműködései az elmúlt években megsokszorozódtak, a párbeszéd felélénkült a résztvevők között. Magyarország egyik legnagyobb hazai munkaerőt felszívó cége, a Bosch, 800. fiatal mérnökét köszöntötte ez év őszén. A hallgatóknak számtalan ösztöndíj, gyakornoki munka ad lehetőséget a bizonyításra, a legjobbakat még a diploma megszerzése előtt szerződtetik. Az egyetemek és főiskolák pedig jól felfogott érdekükben hosszútávú szerződéseket, tudásközpontokat hoznak létre multikkal, hiszen a diploma értékét és az intézmény felsőoktatási rangsorban való helyét a végzettek elhelyezkedési esélyei, megelégedettségi mutatók adják meg ma már.

Az EDUTUS nyílt napon harmadik alkalommal adják át az AGC Glass Hungary Kft. által nyújtott ösztöndíjat, mely célja, hogy az Edutus Főiskola tatabányai székhelyén szervezett műszaki képzések – elsősorban mechatronikai mérnök és a műszaki menedzser alapképzés – legtehetségesebb hallgatóit támogassa annak érdekében, hogy tanulmányaik befejezése után a régió vállalatainál helyezkedjenek el.