Közeledett a kormány és a pedagógusok álláspontjaKözeledett a pedagógusok és a kormány álláspontja az egyeztetéseken, a kormány például rábólintott arra, hogy az igazgatók nélkül ne lehessen döntést hozni a költségvetésről, illetve az alkalmazottak elbocsátásáról vagy felvételéről, a pedagógusok minősítési szempontjainak kidolgozásába is bevonják a szakszervezeteket.

 

Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke a elmondta, bérkérdésben még nincs egyetértés, de a kormány számos javaslatukat elfogadta. Hozzátette, mivel a Híd program megvalósítása a szakiskolai tanárok feladata lesz, sokan megőrizhetik állásukat. Elbocsátások így is lesznek, de nem olyan mértékűek, mint azt előzetesen gondolták. A kormány átképzést ígért azoknak, akik elveszítik a munkájukat.

A kabinet arra is ígéretet tett, hogy a köznevelési fejlesztési tervek és a pedagógusok minősítési szempontjainak kidolgozása az érdekképviseletek bevonásával történik majd, emellett a pedagógus szakvizsgát elfogadják minősítésnek, így akik rendelkeznek ilyennel, automatikusan a pedagógus II. fokozatba kerülnek.

Gallóné szerint előrelépést jelent annak elfogadása, hogy az igazgatók nélkül nem lehet döntést hozni a költségvetésről, illetve az alkalmazottak elbocsátásáról vagy felvételéről. Bérkérdésben viszont továbbra sincs megegyezés, a pedagógusok ragaszkodnak ahhoz, hogy januártól 20 százalékot szeretnének, a kormány azonban ezt elutasítja, vállalhatatlannak tartja.

Abban sem sikerült még megállapodni, hogy az oktatásra is vonatkozzon-e a közszférában bevezetendő szabály, miszerint a nyugdíjkorhatár betöltése után senkit nem lehet foglalkoztatni – írja a Népszava. Ez azért is fontos kérdés, mert a vezetők jelentős része már nyugdíjas korú.

{module Forrás: edupress}