A Napi Gazdaság birtokába jutott dokumentum szerint 4-5 milliárdos elvonással kell számolnia az ELTE-nek, a pécsieknek, a debrecenieknek és a szegedieknek is.

 

A lap szerint több mint 42 milliárd forinttal kevesebből gazdálkodhatnak idén az állami egyetemek és főiskolák. A legnagyobb vesztes a Pécsi Tudományegyetem (PTE), mely idén csak 10,7 milliárd forintos támogatást kap az eddigi 16,2 helyett. Az ELTE-től is csaknem 5 milliárdot vonnak el, a harmadik helyen a Debreceni Tudományegyetem áll, ők a tavalyihoz képest 4,8 milliárd forinttal kevesebbre számíthatnak. Szegedre 4,2 milliárddal kevesebb jut a költségvetésből.
A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem állami támogatása 2,4 milliárd, a Budapesti Corvinus Egyetemé 2,3 milliárd, a Budapesti Gazdasági Főiskoláé pedig 1,1 milliárd forinttal csökken az idén, az Óbudai Egyetem viszont 28,5 milliós többletnek örülhet.
Ha az elmúlt öt évet vesszük figyelembe, akkor összesen csaknem 83,4 milliárddal kevesebb pénzt ad az állam – derül ki a cikkből.

Összehívják a felsőoktatási kerekasztalt
A Művészeti Egyetemek Rektori Székének tagjaival egyeztetett finanszírozási és fejlesztési kérdésekről az emberi erőforrások minisztere hétfőn.
Balog Zoltán elmondta, hogy a 62 év fölötti mestertanárok ügye is terítéken van. A héten valószínűleg összehívják a felsőoktatási kerekasztalt. A miniszter kiemelte: az iparművészeti, a képzőművészeti, a színház- és filmművészeti, a táncművészeti és a zeneművészeti képzés nemcsak oktatási kérdés, hanem fontos kulturális tevékenység is. A sajátosságok eltérőek – nem azonos életkorban kezdődik például a nevelés -, a képzés viszont mindegyikben elit, más egyetemekhez képest kis csoportokban folyik – fogalmazott.

Visszaállították a Magyar Képzőművészeti Egyetem 2012-es költségvetését
A Magyar Képzőművészeti Egyetem múlt héten csütörtökön jelentette be, hogy az újabb 300 milliós elvonás azt jelentheti, hogy az intézmény tavasszal bezárhatja kapuit. Az index.hu információja szerint Lázár János ezután találkozott az egyetem rektorával, és a tárgyalás eredményeképpen visszaállították az egyetem 2012-es költségvetését.

 

{module Forrás: edupress|none}