Az idei érettségik eredményeiről és tapasztalatairól számolt be Hoffmann Rózsa köznevelési államtitkár szerdán napirend előtt az Országgyűlésben, hangsúlyozva, hogy az érettségi botrányok megszűntek, a rendszer stabilan működik. Jelezte: távlati céllal hozzákezdtek egy érettségi-felvételi reform kidolgozásához.

Hoffmann Rózsa (KDNP) köznevelésért felelős államtitkár az idei, még zajló érettségikről szólva elmondta: 84500 fiatal jelentkezett érettségi vizsgára, közülük 81500-an kezdték meg az írásbeliket, ebből 72 ezer a nappali tagozatos diák. Ugyanakkor összesen 133 ezer fiatal tett valamilyen vizsgát, hiszen pótló ismétlő, szintemelő, javító vizsgákra is van lehetőség – tette hozzá. Örvendetesnek tartotta, hogy 2011-ről 2012-re 22 százalékkal, idén pedig további 5 százalékkal nőtt azok száma, akik emelt szintű vizsgát tesznek.

Az államtitkár hangsúlyozta: 2005-ben indult el az érettségikkel kapcsolatos változás, ami mára megszilárdult, és szemben az indulás éveivel, az érettségi botrányok megszűntek, stabil, jó rendszer működik, biztonságosan.

Jelezte: távlati céllal hozzákezdtek egy érettségi-felvételi reform kidolgozásához, melynek célja, hogy megőrizze a rendszer előnyeit, de csökkentse az adminisztrációt és a „horribilis” költségeket, ugyanakkor a változás kezdetének legkorábbi időpontja nem lehet előbb, mint 2017.

 

{module Forrás: edupress}