A IV. Nemzeti Tanévnyitóval és a már hagyományosnak számító vidám kavalkáddal, a Diákcsemege Fesztivállal veszi kezdetét a 2013-14-es tanév Debrecenben szeptember 1-jén. A Déri téren 10-től 16 óráig egymást váltják majd a színes, kulturális és egyéb szórakoztató programok a színpadon, 28 standnál pedig érdekes előadásokkal, játékokkal, hasznos információkkal várják a gyerekeket és a családokat a szervezők, a debreceni önkormányzat és az Emberi Erőforrások Minisztériuma.

A fesztivál résztvevői között különböző ajándékokat sorsolnak ki, a fődíj egy 100 000 forint értékű osztálykirándulás. A Nemzeti Tanévnyitónak a 475 esztendős Debreceni Református Kollégium ad otthont.

 

A nap a Kodály Zoltán Zeneművészeti Szakközépiskola és Zeneiskola diákjainak koncertjével indul a zenepavilonnál. A színpadon a Vojtina Bábszínház jóvoltából vidám vásári bábjátékon elevenednek meg Batu-Tá kalandjai, a Debreceni Művelődési Központ Alföld Gyermekszínpada és a Főnix Diákszínpada pedig „A Nyúl története” című abszurd népmesét adja elő. Nem maradnak szórakozás nélkül a mozgás, a tánc kedvelői sem, hiszen különleges műsorral kedveskedik a Kenguru Tánc és Sportegyesület, a Debreceni Népi Együttes Ifjúsági Csoportja, de lesz rock suli, katonai, zenekari alaki bemutató is. Fellépnek továbbá a Debrecen Hangja Ifjúsági Tehetségkutató döntősei valamint a Hajdú-Bihar megyei román nemzetiségi énekkar tagjai is.

 

A standoknál táplálkozási tanácsadás, a magas testsúly káros hatásait ismertető interaktív bemutató, sport-totó, puzzle-kirakóverseny, drogprevenciós előadás, kézműves foglalkozás, kvízjátékok és egyéb izgalmas programok várják az érdeklődőket.

A kultura.hu kihelyezett szerkesztőségként működik majd a fesztivál ideje alatt egy irodalmi sarokkal, ahol belekukkanthatunk a különböző irodalmi folyóiratokba, tőlük nem mesze pedig a helyi örmény, bolgár, román és német nemzetiség ételeit kóstolhatják meg a látogatók.

A Szülők a Gyermekért, Egymásért Egyesület tagjai a szülőknek nyújtanak segítséget gyermekeiket érintő problémáik megoldásában, az OFI munkatársai pedig többek között a közösségi szolgálattal kapcsolatos kérdésekre válaszolnak. A természettudományok izgalmas világába kalauzolnak el a Debreceni Egyetem hallgatói, akik érdekes kísérletekre, kémiai bemutatókra invitálják a látogatókat. A szociális ügyekkel kapcsolatos kérdéseikre helyben kapnak választ a kismamák, a fogyatékkal élők, a megváltozott munkaképességűek vagy a nagycsaládosok.

A Diákcsemege fesztiválon a különböző standokon a játékokban részt vevő diákok sorsoláson vehetnek részt, amely 15 órakor veszi kezdetét. A fődíjat, a 100 00 forint értékű osztálykirándulást Balog Zoltán az emberi erőforrások minisztere adja át a szerencsés nyertesnek.

Az egész napos programsorozat végén a táncházban a Törköly zenekar húzza a talpalávalót.

 

A fesztivált követően 16 órakor kezdődik a IV. Nemzeti Tanévnyitó, melynek az ország egyik legrégibb iskolája, a 475 esztendős Debreceni Református Kollégium ad otthont. A tanévet Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere nyitja meg, beszédet mond Hoffmann Rózsa köznevelésért felelős államtitkár, Kósa Lajos, Debrecen polgármestere és Fekete Károly, a Debreceni Hittudományi Egyetem rektora. A tanévnyitót az érdeklődők a televízió képernyőin keresztül kísérhetik majd figyelemmel, hiszen a Duna Televízió azt élőben közvetíti.

{module Forrás: edupress}