A SzakMázz 2013 elnevezésű pályaválasztási programsorozat keretein belül rendezi kétnapos pályaválasztási kiállítását a fővárosi kormányhivatal Munkaügyi Központja a Corvin Plaza Bevásárlóközpontban és a Corvin téren október 3-án és 4-én.

 

A kiállítás a Nemzeti Munkaügyi Hivatal és a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara közreműködésével jöhetett létre. Az esemény október 3-ai megnyitóján Pesti Imre fővárosi kormánymegbízott elmondta, Magyarország akkor lehet eredményes, ha valamennyi állampolgára sikeres, ahhoz pedig szükséges, hogy mindenkinek megfelelő képzettsége, majd biztos állása, munkahelye legyen.

Pesti Imre arról is beszámolt, hogy a kormányhivatal munkaügyi központjának adatai szerint a nyolc általánost végzett fiatalok 48 százalékának nincs szakmája, ami komoly hátrány a munkaerőpiacon. Kiemelte: a kormányzatnak nemcsak az egyetemet, főiskolát végzettek fontosak, hanem mindenki más is, s szeretnék, ha a szakmunkásokat is akkora megbecsülés övezné, mint a diplomásokat.

A bevásárlóközpont földszintjén és a Corvin sétányon mintegy 60 fővárosi kiállító iskola látványos és kipróbálható módon mutat be különböző szakmákat. Emellett a 17 „Pályaorientációs Ponton” a Munkaügyi Központ tanácsadói várják a pályaválasztás előtt álló diákokat olyan speciális kérdőívekkel, amellyel tisztázható, hogy az érdeklődés, képesség, értékrend alapján milyen szakmacsoportok irányba érdemes tájékozódni a munka világában. A Nemzeti Munkaügyi Hivatal munkatársai színes programokkal, Szakma-mozival, Szakma-kerékkel, Totóval és Roulette-tel várnak minden diákot a „Pályaösvény”-en. A rendezvény elsődleges célcsoportja a végzős, pályaválasztás előtt álló általános iskolás diákok, szüleik és tanáraik, másodlagos célcsoport a végzős középiskolások, akik nem tanulnak tovább felsőoktatási intézményben, valamint az ő szüleik, és tanáraik.

A pályaválasztási kiállítás a SzakMázz elnevezésű programsorozat egy rendezvényét jelenti, melynek egy további állomását képezi az „Irány a munka” Program, mely keretein belül a Munkaügyi Központ üzemlátogatási lehetőséget biztosít a diákok számára a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara közreműködésével azoknál a cégeknél, ahol a fővárosi hiányszakmákra vonatkozóan lehet tájékozódni. Ilyen cég többek között a Siemens, melynek gyakorlati képzésért felelős vezetője, Gmoser Anikó az esemény sajtótájékoztatóján elmondta; a cég Gizella úti telephelyén rendszeresen fogadnak iskolásokat, hogy megismertessék velük tanműhelyüket. Tavaly hegesztő osztályt indítottak, idén ipari gépész szakkal bővült a kínálat, jövőre pedig mechatronikusokat is szeretnének képezni. Jelenleg 40 diákjuk van, a kétszintes oktatási központjuk azonban már 100-120 diákot tudnak fogadni. Hozzátette: a legjobb végzősöknek munkaszerződést kínálnak maguknál vagy partnercégeiknél.

Komáromi Róbert, a Nemzeti Munkaügyi Hivatal főigazgatója arról beszélt, az intézmény úgynevezett pályaösvényt alakított ki, ahol játékos, könnyed formában adják át a pályaválasztási tudnivalókat a fiataloknak. Ezer kompetenciafelmérő kérdőívet hoztak a helyszínre és céljuk az is, hogy bemutassák, milyen foglalkozások vannak. Honlapjukon 524 foglalkozás leírását tüntették fel és 127 szakmáról készítettek bemutató filmet, amelyet a kiállításon is meg lehet nézni – tette hozzá. Kitért arra is: a közép-magyarországi régióban több mint 30 hiányszakma van, például elektronikai műszerészből, asztalosból, női szabóból, esztergályosból, hegesztőből van kevés.

{module Forrás: edupress}