Alkalomhoz illően kell öltözködniük a felsőoktatási hallgatóknak és oktatóknak a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) szerint, azonban a szorgalmi időszakban szerencsésebbnek tartanák

ha általános jellegű iránymutatást fogalmazna meg a megjelenéssel kapcsolatban egy intézmény – ezt Körösparti Péter, a HÖOK ügyvivő elnöke tudatta csütörtökön közleményben, miután egyeztettek a kérdésről a Kaposvári Egyetem rektorával is.

 

Az intézményben október elsejétől rektori utasítás szabályozza, miként kell öltözködniük az egyetem hallgatóinak és oktatóinak. Az „irányadó öltözködési szabályokról” kiadott utasítás kiterjed a Kaposvári Egyetem minden dolgozójára és hallgatójára, kivéve, akik munka- vagy védőruhát viselnek. Külön szabályok vonatkoznak az oktatókra és a hallgatókra, megkülönböztetve a férfiak és a nők számára a hétköznapokon, illetve a vizsgákon, hivatalos rendezvényeken ajánlatos viseletet.

Körösparti Péter a HÖOK elnökségének álláspontját tolmácsolva közleményében kiemelte: a felsőoktatásban tanuló hallgatók és oktatók a társadalom legképzettebb, értelmiségi rétegéhez kell, hogy tartozzanak, amivel véleményünk szerint magától értetődően együtt jár az, hogy az éppen adott alkalomhoz illően öltözködnek.

Az öltözködéssel kapcsolatban megjelent rektori utasítás jó szándékát nem megkérdőjelezve, ám a parfümhasználatra, valamint a sminkelésre vonatkozó és egyéb, a megjelenéssel kapcsolatban objektíven nem mérhető szempontok rögzítését nem tartják kellően átgondoltnak, ezért felvették a kapcsolatot a Kaposvári Egyetem rektorával – írta.

Kiemelte: a rektorral teljes egyetértésben úgy gondolják, hogy egy felsőoktatási intézményben az ünnepi alkalmakhoz, valamint a vizsgákon való megjelenéshez az egyetem, főiskola hagyományait szem előtt tartó öltözködési rend kialakítása egyértelműen az intézményi autonómia kérdéskörébe tartozik.

Ugyanakkor a szorgalmi időszakra vonatkozóan szerencsésebb, ha az öltözködéssel kapcsolatban csak olyan, általános jellegű iránymutatást fogalmaznak meg, mely azt tartalmazza, hogy az egyetemi polgároktól elvárt az ápolt külső és az igényes öltözék – jegyezte meg a hallgatói szervezet vezetője.

Mindezeket elfogadva, az egyeztetés eredményeképpen a rektor jelezte a HÖOK ügyvivő elnökének, hogy az egyetem szenátusának következő ülésén az öltözködési szabályzat kérdését az egyetem polgáraival folytatott egyeztetést követően a helyi hallgatói önkormányzattal egyetértésben tűzi napirendre.

Reményeik szerint az itt kialakítandó új szabályzat messzemenőkig megfelel majd azoknak a közös öltözködési standardoknak, amelyeket a Kaposvári Egyetem bármely értelmiségi polgára magáénak érez – olvasható a közleményben.

{module Forrás: edupress|none}