Az oktatás szelleme is megújul a Zeneakadémián, nemcsak az infrastruktúra – az egyetemen és a hozzá kapcsolódó koncertközpontban -, mert bár őrzik a nagy elődöktől örökölt tradíciót, ma biztosan másképp kell oktatni, mint Liszt korában – hangoztatta Batta András rektor.

 

Iskolateremtő projekt jutott el a befejezéséhez – mondta Batta András, aki visszatekintett az intézmény múltjára az alapítástól a felújítással kapcsolatos tervpályázat meghirdetéséig és a rekonstrukcióig.

Az előző és a mostani kormány, de a civil szféra is odaadóan támogatta a Zeneakadémia ügyét – hangsúlyozta.

A rektor közölte, hogy az egyetem a következő szemeszter indulásakor, januárban költözik a Liszt Ferenc téri tantermekbe. A „száműzetés éveit” ugyan valamelyest megsínylette az oktatás, de 2011 októbere után, amikor megnyílt a 13,2 milliárd értékű projekt részeként felépült Wesselényi utcai épület, kiegyensúlyozott helyzetbe kerültek.

Csonka András, a koncertközpont kulturális igazgatója a hangversenyévadról elmondta, a szerkesztés alapelve az volt, hogy a műsor mutassa be a kortársakat, a Zeneakadémia jelenlegi világhírű mestereit és a majdan hírnévre érdemes tanítványaikat. Megemlítette a Kelemen Kvartettet, amelyet két elismert szólista és tanár, Kokas Katalin és Kelemen Barnabás, valamint két – több mint ígéretes – növendék Kokas Dóra és Homoki Gábor alkot.

„Éles helyzetben kezdi meg működését a koncertközpont, mert a felújítások, építkezések nyomán (Budapesten) rövidesen kétszer annyi helyre ülhet le egy este a közönség, mint egy évvel ezelőtt. Meg kellett találnunk a saját arculatunkat, a 437 személyes kifinomult akusztikájú nagyteremben például a hangversenykínálatból hiányzó kamarazene kap főszerepet” – mondta.

E téren is érvényesül a mester és növendék felállás, pódiumra lépnek a zongora szak tanárai, például Dráfi Kálmán, Farkas Gábor és hallgatóik. A különleges tehetségek osztályába járók közül már a nyitó hangversenyen hallható például Devich Gergely 15 éves csellista.

A Magyar Állami Operaházzal együttműködésben Mozart-művek hallhatók az évad második felében a Solti György nevét viselő kisteremben, ahol kamaraoperákat fognak játszani. Ott ugyancsak lesznek a vizsgaelőadásokon túl saját produkciók: december 6-án Marton Éva művészeti vezetésével, Almási-Tóth András rendezésében bemutatják A varázsfuvolát, a librettót Varró Dániel fordítja újra.

A vokális kamaraművek, elsősorban a dalirodalom is jelentős hangsúlyt kap a nagyteremben Németh Judit vagy épp Rost Andrea estje révén. A Kodály által megalapozott magyar kóruskultúra is pódiumhoz jut. A dzsesszmuzsika nemcsak a kiváló tanárok, például Binder Károly, hanem a sztárvendégek, Brad Meldau vagy Chick Corea révén lesz jelen. A népzene szak és a népzenei hírességek is ott lesznek hallhatók a közeljövőben – Sebestyén Mártától Berecz Andráson át a Muzsikás együttesig.

{module Forrás: edupress|none}