Sok szülő dilemmája, hogy meddig vállalható a továbbtanulás költsége. Nem árt, ha néha csak úgy, ráérő idődben összeszámolod, hogy mire költesz, ebben segítünk. A továbbtanulás nem olcsó mulatság, ezt hallod évek óta, ettől rettegnek a szüleid, de vajon tudod, hogy mire költöd a pénzedet? Ha már ismered a pontos kiadásaidat, akkor azt is láthatod, hogy hol vagy túlságosan laza.

Spórolsz? Nézzük, hol tudnál csökkenti a kiadásaidon

Számos lehetőség van, persze a szokásaidtól és az igényeidtől is függ.

Ha közlekedsz, akkor erre mennyit költesz?

Van bérleted? Miért nem jársz biciklivel? Néhány havi bérlet árából már normális kerékpárt is vehetsz, és akkor még mozogsz is.

Ha minden hétvégén hazautazol, mert hiányzik a család és a barátok, akkor is számolj egy kicsit. Az igaz, hogy otthon mégiscsak jobb mosni (talán elvégzik helyetted?), és a kajádat is megfőzik, de mennyit költesz utazásra? Ilyenkor ne csak a saját kiadásaidat számold, hanem azt is, amit a család költ el. Ha összefogtok az ismerősökkel, és együtt telekocsikat szerveztek, vagy az interneten keresel ilyen lehetőségeket, akkor biztos, hogy jobban jössz ki.

Az étkezés

A házi kaja biztosan olcsóbb és jobb, de ha már elfogyott, amit a hétvégén pakoltak, akkor mit teszel? Van más is, mint a menzakaja. Ha jól körülnézel a környéken, akkor lehet, hogy szuper olcsó menüs éttermet is találsz, és ha néha rászánod magad, akkor te is össze tudsz ütni néhány egyszerű vacsorát. Lehetőleg kerüld azt a mondatot, hogy: egyszer élünk, és azt, hogy: csak ma megengedem magamnak. Ilyenkor folyik ki a legtöbb pénz a zsebedből. Azon is rengeteget spórolhatsz, ha előre gyártasz magadnak szendvicseket, és nem a drágább péksütikkel laksz jól.

Ha lehet, ne költs állandóan jegyzetekre, könyvekre. Amit nem tudsz letölteni, akkor azt használtan is beszerezheted, vagy vegyétek meg közösen a csoporttársakkal.

Jobb, ha időről időre csinálsz magadnak egy mini költségvetést, mert lehet, hogy sokkal többet költesz felesleges dolgokra, mint kellene.