A mintegy 4 milliárd forintból gazdálkodó hazai tehetséggondozási programok nem csak a gyerekek 1-2 százalékát kitevő zseniknek szólnak, hanem mindenkinek, aki valamely területen az átlagnál jobban teljesít. Többek között erről is szó volt azon a fórumsorozaton, amelyen mintegy 300 pedagógus és közoktatással foglalkozó szakember vett részt az elmúlt hónapban.

 

A Magyar Tehetségsegítő Szervezetek Szövetsége (MATEHETSZ) Budapesten, Szegeden, Debrecenben, Szombathelyen és Kaposváron tartott tájékoztató rendezvényeket a Nemzeti Tehetség Program lehetőségeiről az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) megbízásából.

Az eseményeken a résztvevők tájékoztatást kaptak a nemzeti köznevelésről szóló törvény tehetséggondozást is érintő új kereteiről, a Nemzeti Tehetség Program aktuális pályázati lehetőségeiről és a korszerű tehetséggondozás alapvető tendenciáiról.

Bajor Péter, a MATEHETSZ elnöke beszámolt az Európai Szociális Alap forrásaiból megvalósuló Tehetséghidak Program jelenlegi állásáról és új felhívásairól. Az utóbbi program kiegészíti a Nemzeti Tehetség Alap forrásait, és nagyobb részt közvetlenül a megcélzott tehetséges gyerekeket juttatja lehetőségekhez a bennük rejlő tehetség kibontakoztatására.

A Program abból a felismerésből indul ki, hogy a tehetség olyan természeti kincsünk, amelynek feltárása, kiaknázása és fejlesztése mindannyiunk, a szülők, nevelők, az iskola, a munkahelyek és az egész társadalom felelőssége és feladata. Az iskolarendszernek és a pedagógusoknak kiemelt szerepe és felelőssége van abban, hogy lehetőleg egyetlen tehetség se maradjon felismeretlen, egyetlen tehetséges gyerek se kallódjon el, és minden gyerek a lehető legtöbb támogatásban részesüljön tehetsége kibontakoztatásához. Az átalakuló rendszer talpköve a nemzeti köznevelésről szóló törvény, amely rendkívüli hangsúlyt fektet az emberi tehetség felismerésére és fejlesztésére. A Nemzeti Tehetség Program által létrehozott Nemzeti Tehetség Alap fő forrása az adófizetők által felajánlott 1 százalékokból összegyűlt pénz, amely az idén 349 637 érvényesen rendelkező magánszemély akaratából 1 381 200 878 forint.

{module Forrás: edupress|none}