Januárban startol el az Európai Bizottság legújabb támogatási programja, az Erasmus+, amelynek keretén belül mintegy 4 millió pályázó juthat majd támogatáshoz Európa-szerte a korábbinál 40 százalékkal nagyobb költségvetésből, mintegy 15 milliárd euróból.

Az Erasmus+ programot az Európai Parlament még novemberben fogadta el. Célja, hogy támogassa a külföldi tanulási lehetőségeket az európai diákok számára az unió területén és hogy oktatási, képzési, ifjúsági és sportintézményeket támogasson, továbbá elősegítse az oktatási reformok kidolgozását helyi és regionális hatóságok és NGO-k támogatásával.

A csaknem 15 milliárd eurót 2014 és 2020 között osztják majd ki a magánszemélyek, intézmények és szervezetek között. A pénz kétharmadát a fiatalok ösztöndíjaira szánják, ezzel ösztönözve a mobilitást, illetve segítve a külföldi tapasztalatszerzést és ismereteik bővítését. A fennmaradó összegből való részesedésre olyan szervezetek pályázhatnak, amelyek az oktatás és a munka világa közötti átmenetet segítik elő, közreműködnek az innovatív oktatási reformok megalkotásában, illetve közvetlenül foglalkoznak fiatalok oktatásával, képzésével.

Az Erasmus+ magában egyesíti a teljes korábbi oktatás-, szakképzés-, ifjúság- és sporttámogatási rendszert, így ez alá tartozik majd az Egész életen át tartó tanulás, a Fiatalok lendületben, valamint az Erasmus Mundus, Tempus, Alfa, Edulink nemzetközi együttműködési programokat is. A program keretében a kétmillió felsőoktatási hallgató külföldi tanulási vagy továbbképzési támogatásán túl 650 ezer szakipari tanuló, 800 ezer felsőoktatásban dolgozó pedagógus, 125 ezer iskola, szakképzéssel vagy felnőttoktatással foglalkozó intézmény és 3500 oktatási intézmény is ösztöndíjakhoz és forrásokhoz juthat majd.

Mindazok, akik jogosultak lehetnek a támogatásra, január végétől pályázhatnak majd. Az egyéni ösztöndíjakat közvetlenül nem lehet megpályázni, a jelentkezőknek saját intézményüknél kell jelezniük szándékukat, az egyetemek, főiskolák, középiskolák pedig továbbítják azt.

A program az Európai Unió minden tagállamára kiterjed, de teljes jogú tagja Izland, Liechtenstein, Macedónia, Norvégia, Svájc és Törökország is, számos más állam pedig partnerként vesz részt benne.

{module Forrás: edupress}