Az IBM Magyarország és a Climate-KIC felhívására a „Kötetlen Pálya – utak az okos városba” című versenyen infografikákon mutatta be tizenegy felsőoktatási intézményből több mint hatvan hallgató, milyen megoldásokkal fejlesztenék a nagyvárosi közlekedést, hogyan képzelik el a jövő nagyvárosait. A győztes a City Mug csapat KARMA – Oszd meg és haladj! című munkája lett: ez egy városi autómegosztó rendszerről szól, amely a gyalogosok és sofőrök valós idejű összekötésével, egy applikáció segítségével a járművek kihasználtságát, így a forgalmi helyzetet is optimalizálná.

Budapestről, Szegedről, Pécsről és Sopronból érkeztek a nevezések a „Kötetlen Pálya – utak az okos városba” című infografika-versenyre. A legkreatívabb hallgatók a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, a Budapesti Corvinus Egyetem és a Széchenyi István Egyetem hallgatói voltak.

A hallgatók húsz pályamunkát küldtek be, amelyek leginkább a forgalmi dugó, a parkolóhely-keresés, a kerékpáros- és tömegközlekedési problémák kérdéseire igyekezték megtalálni a választ. A munkákból kiderült, hogy a megoldásokhoz a smart city projektek alapkövei, a valós idejű adatfeldolgozás és a felhő szolgáltatások kihasználása mellett a mobil eszközöket és specifikus applikációkat használnák leginkább a fiatalok.

Az okostelefon egyértelműen képes megkönnyíteni az emberek életét, lokációadatokon és forgalomfigyelésen keresztül a jövőben forgalomirányításhoz és várostervezéshez is hasznos szempontokat adhat. A fődíjat egy ilyen applikációra épülő megoldás nyerte a City Mug – Karma című pályamunkája. A dolgozatot Ambrovics Gergely, Berecz András, Temesi Márton és Hevesi Annabella nyújtotta be. A program egy városi autómegosztó rendszert mutat be, amely a gyalogosok és a sofőrök valós idejű összekötésével a járművek kihasználtságát, a forgalmi helyzetet is optimalizálná.

A húsz csapat csaknem felénél, kilenc csoportnál több intézmény hallgatói kezdtek közös munkába, a különdíjat kiérdemlő CompleXity csapatban például a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem a Corvinus Egyetem és a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem hallgatói dolgozták ki a pályamunkát, így a fejlesztési, a gazdasági és a vizuális szempontokra is egyformán odafigyeltek. A megoldásuk szintén egy applikációt javasol, amely a szórakozóhelyekről hazatérőknek nyújtana hasznos segítséget, így az éjszakai közlekedés biztonságát növelné.

A verseny célja az volt, hogy innovatív, a fenntarthatósági és klímaszempontokat is figyelembe vevő megoldásokat keressen és fejlesszen, ennek pedig kulcsfontosságú területe a városi közlekedés fejlesztése.

{module Forrás: edupress|none}