A budapesti Mathias Corvinus Collegium (MCC) és a Rubicon történelmi folyóirat idén negyedik alkalommal hirdeti meg BONUS INTRA Országos Történelemversenyét. A verseny három fordulóból áll, a jelentkezéshez az első forduló online tesztjét kell kitölteniük a leendő versenyzőknek január 26-ig.

Az 1. forduló során egy 45 kérdésből álló internetes tesztet kell megoldaniuk a versenyzőknek. Erre regisztráció után 2013. december 9. és 2014. január 26. között lesz lehetőség. Külön nevezési lapot kitölteni nem kell, az első forduló megoldása automatikusan jelzi a részvételi szándékot. Nevezési díj nincs! Az eredményekről visszajelzést küldünk. A teszt kérdései a honlapunkon megadott forrásokra és a középiskolai tananyagra épülnek. A tesztre való felkészülés segítéséhez a honlapunkon adunk meg további részleteket a kérdésekre vonatkozóan.

A 2. fordulóban egy 7-10 oldal terjedelmű pályamunkát várunk a diákoktól. Minden, a második fordulóba jutott versenyzőnek a három megadott témakör közül kell egyet kiválasztania és kifejtenie. A beérkezett munkákat egy többfős szakmai bizottság bírálja el. A pályamunkák beérkezési határideje 2014. március 9. Az elbírálás után minden résztvevő részletes értékelést kap a dolgozatáról.

A döntőbe a két forduló alapján 10-15 legmagasabb pontszámot elért diák kerül. Az utolsó forduló időpontja 2014. április 5., helyszíne az MCC épülete (1016 Budapest, Somlói út 51.). A döntőbe jutottak egy kétnapos rendezvény során szakmai zsűri előtt megvédik dolgozataikat egy tíz perces prezentáció keretében, és válaszolnak a bírálók által előzetesen feltett kérdésekre is.

A fordulók a következő három témakörre épülnek:

1. Bethlen István élete, kora és munkássága

2. Háború utáni jóvátételek a XX. században, és azok hatása az országok gazdaságára

3. A Kárpát-medencei magyarság önszerveződése 1918 után

A verseny díjazása:

A döntőbe jutott versenyzők előnnyel indulnak az MCC-be történő felvételijük során, továbbá a szakmai tapasztalatokon túl a Rubicon történelmi folyóirat, a HVG, a Nemzedékek Tudása Tankönyvkiadó, a Netprinter, a Figyelő és a Budapesti Történeti Múzeum felajánlásából értékes tárgyjutalmakkal gazdagodhatnak.

A verseny fődíja egy hely a Mathias Corvinus Collegium Juniorképzésében.

A verseny résztvevői:

A középiskolák 11-13. évfolyamára járó diákok (négyéves képzésben 11-12., ötéves képzésben 12-13. évfolyamosok). A versenyzők bármelyik középiskola (gimnázium, szakközépiskola stb.) bármely tagozatáról érkezhetnek.

A verseny célja:

A BONUS INTRA Országos Történelemverseny több célt szolgál. Szeretnénk a történelmi érdeklődésű diákoknak egy újabb alternatívát nyújtani, hogy felmérhessék tudásukat, javíthassanak az esszéírási és kutatás-módszertani technikáikon, valamint fejlesszék történelmi ismereteiket. A közép- és emelt szintű történelem érettségire való felkészülést is hasznosan szolgálhatja a verseny. Ezen kívül a leendő hallgatók figyelmébe ajánlanánk azt a lehetőséget, hogy egyetemi tanulmányaik alatt az MCC tagjai legyenek.

Elérhetőségek:

Levelezési cím: 1518 Budapest, Pf. 155.

(A borítékra írják rá: BONUS INTRA Országos Történelemverseny)

Telefon: 30/5954483

E-mailcím: bonusintra@mcc.hu

Honlap: http://mcc.hu/bonusintra/

Facebook: https://www.facebook.com/bonusintra

{module Forrás: edupress|none}