DiákmunkaGyümölcsszedés,szórólapozás kacsának öltözve, betanított munka a szalag mellett, mosogatás vagy piramisjáték – variációk egy témára, a nyári diákmunkára.

Egy diák átlagosan 500-1000 forint órabért keres az iskolaszövetkezetek által kínált munkák során – tudtuk meg Kurdi Ferenctől, a Pannon Work Iskolaszövetkezet értékesítési és marketingvezetőjétől, aki az Iskolaszövetkezetek Országos Szövetsége (ISZOSZ) nevében nyilatkozott. „Országszerte inkább a jellegzetes idénymunkákat kínálják a szövetkezetek, a diákok elmehetnek például úszómesternek, vagy beugranak a nagyobb termelő üzemekben a nyári szabadságolás miatt távol lévő betanított munkások helyére”.

Kurdi Ferenc figyelmeztet: kétszer gondolják meg, hogyan keresnek munkát és hová mennek el dolgozni, nehogy a végén rosszul járjanak. Hozzátette: az még az iskolaszövetkezeten kívüli munka esetén is ritka, hogy a fiatalok egyáltalán nem kapják meg a pénzüket, sokkal inkább az indokolatlan levonások miatt keresnek jóval kevesebbet, mint amennyi az előre kialkudott összeg.

A kérdőívekre kevesen válaszolnak

Rugalmas, részmunkaidős nyári munkát – fizikait és szellemit is – lehet találni magánúton is, a kínált bér azonban nem mindig tűnik reálisnak. A teljesítménybérezéses munkák esetében a cégek a maximálisan megkereshető összeget szokták megadni, viszont ilyenkor nem mindig érhető el a napi penzum.

Kérdőívezésnél, szórólapozásnál nem csak a dolgozón múlik, hogy el tudja-e végezni az aznapra szánt mennyiséget, például általában kevesen hajlandók válaszolni. Egy ügyfelek igényfelmérésével foglalkozó iroda a hirdetésében havi 70-100 ezer forint fizetést ígér. Itt a kiválasztási folyamat is nagyon szigorú – nem állnak szóba az érdeklődőkkel fényképes önéletrajz és iskolalátogatási igazolás nélkül.

Otthonról végezhető az ügyfélkör kiépítésével járó, kozmetikai terméket értékesítő munka is. Rengeteg ilyennel bombázzák a diákokat, akiknek a legtöbbször meg kell vásárolniuk a kezdőcsomagot, vagy belépési díjat kell fizetni, ám van olyan is, ahol vásárlási kedvezményekkel csábítanak. A nagy márkák mellett több ismeretlen, „Magyarországra épp betörni készülő” terméket is hirdetnek. Néhány szépségipari vállalkozás modelleket vagy hoszteszeket is keres. Ezek a kampányokhoz kötött munkák általában jól fizetnek, az órabér akár az 1500-2000 forintot is elérheti, viszont nagyon nehéz bekerülni.

Piramisépítő rabszolgák

„Vagyis: ez egy piramis munka énnekem fizetel 700Ft én küldök neked egy munkát és ezt neked is kell hirdetni és akkor neked is fizetnek, de te határozod meg az összeget. Vagyis majd nem én fizetek neked, hanem valaki neked aki tölled megveszi az anyagot oké?” – kaptam e-mailben egy piramisjátékot hirdetőtől. Mellette persze szerepelt a szokásos szöveg is, miszerint gondoljam át az ajánlatot, vegyem meg a kezdőcsomagot, és hogy biztosan nem fognak átverni. Több mint 50 ilyen jellegű „diákmunkát” találtam néhány óra alatt öt apróhirdetéses honlapon.

Számít a nagykorúság

Az álláspiacon vannak olyan diákmunkák is, amelyeknél megkövetelik a nagykorúságot. Az éjszakai újságválogatást és zsákolást például csak 18 év felettiek számára ajánlják, hiszen a munka törvénykönyve megszabja, hogy fiatalkorúak nem dolgozhatnak éjjel.

Kézilány, pincér – itthon és külföldön

A vendéglők és a szállodák forgalma nyáron megnő, sok helyen ilyenkor diákokkal töltik be az álláshelyeket. Például hétvégi konyhai kisegítőket vagy rendezvényekre rakodómunkásokat és pincéreket is keresnek. Ez utóbbira 550-600 forintos órabért ajánlanak.

Angliában is a turizmus területén a legkönnyebb elhelyezkedni a nyári munkavállalónak. Sokan a nyelvtanulás miatt mennek külföldre, és a megkereshető összeg is vonzó számukra. Egy londoni diákmunkákkal foglalkozó céggel vette fel a kapcsolatot a FigyelőNet, ahol közölték: az általuk közvetített diákok szállodai kisegítőként, a vendéglátóiparban vagy a kereskedelemben tudnak elhelyezkedni, és átlagosan 5 fontot (1530 forint) keresnek óránként.

A rendszerváltozás előtti építőtáborokra hajaz a gyümölcsszedő tábor, amelyet egy iskolaszövetkezet hirdetett meg 16 év feletti diákok számára a Balaton mellé. Az egyhetes mezőgazdasági kaland során reggel 7 és délután 3 között kajszibarackot szüretelnek a fiatalok, utána – ha bírnak még – nyaralhatnak is. A megkeresett pénzből a munkaközvetítő levonja a szállásdíjat, így körülbelül 15 ezer forintot gyűjthetnek össze a diákok. Mivel azonban a bérezés teljesítményalapú, ezért adódhatnak eltérések.

Forrás:fn.hu

 

 

ccc