Ha munkát keresel az önéletrajzod az első lépés ezen cél megvalósításban, tehát minden hozzáértésedet fel kell használnod, ahhoz, hogy elérd, hogy minél több munkáltató interjúra hívjon.

Ennek érdekében összeállítottunk egy listát pár szabállyal, amelyet jobb ha figyelembe veszel az önéletrajz megalkotásakor:

A kinézet

– Az önéletrajznak el kell nyernie a munkáltató tetszését, tehát használj hagyományos betűkaraktereket, és hanyagold, vagy csökkentsd a dőlt, illetve a vastagított karakterek használatát.

– Próbálj 1, maximum 2 oldalba beleférni.

– A bekezdéseknek rövideknek kell lenniük, ne haladják meg a 4-6 sort. Ha az önéletrajzodat hosszú bekezdések díszítik, próbáld meg felosztani őket kisebbekre.

A tartalom:

Győződj meg róla, hogy az önéletrajzod tartalmazza az összes alapvető információt:

1. Neved
2. Lakcímed
3. Telefonszámod
4. E-mail címed

Sikeres trükkök:

1. Úgy állítsd össze az önéletrajzodat, hogy az könnyen olvasható legyen
2. Használj minél kevesebb személyes névmást
3. Tedd a hangsúlyt a cselekményre, az igék használatával
4. Tüntesd fel milyen juttatásokban részesítetted a volt munkáltatót
5. A volt munkahelyek feltüntetésekor említsd meg a cég nevét, a várost, az időtartamot, valamint a cégen belül betöltött tisztségedet
6. Próbálj meg kevés szóban sokat elmondani és nem fordítva
7. Ellenőrizz minden adatot
8. Ne használj töltelékszöveget
9. Kerüld az általánosításokat
10. Ha fel kell tüntetned hibáidat, válassz pozitív hibákat, mint a tökéletességre való hajlam, a részletekre való odafigyelés.
11. Ne határozd meg konkrétan a kívánt fizetést. Légy sejtelmes: tüntesd fel a legkisebbet, amellyel úgy gondolod, hogy képes lennél boldogulni és a legnagyobbat, amelyet szeretnél, hogy helyet adj az alkunak.
12. És végül, de nem utolsó sorban: frissítsd fel az önéletrajzodat minden egyes alkalommal. Nagyon fontos, hogy az állás kérései megtalálhatóak legyenek a te önéletrajzodban is, tehát fordíts gondot arra, hogy bebizonyíts a munkáltatónak, hogy érdekel az ajánlata.

Végülis, ha a helyében lennél, miért alkalmaznád magad?

Forrás: szatmar.ro