Összesen 40 millió forinttal támogatja a fiatal határon túli magyar oktatókat az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Balassi Intézet. A pályázatra december 9-ig lehet jelentkezni.

 

A felhívás szerint a fiatal határon túli magyar oktatói ösztöndíjra a 2013/2014-es tanévben a szülőföldi felsőoktatási intézmények valamelyikében oktatói tevékenységet folytató román, szerb, szlovák vagy ukrán állampolgárságú, magyar nemzetiségűek jelentkezhetnek.Azok az oktatók jelentkezhetnek, akik az idén július 31-ig a 36. életévüket még nem töltötték be, míg ukrán állampolgárság esetén ez a korhatár a 40. életév.

A kérelem beadásának további feltétele, hogy az, hogy a pályázó főállású oktatóként (munkaviszonyban vagy megbízási szerződéssel) dolgozzon és órarend szerinti oktatói tevékenységet folytasson magyar nyelven is, és/vagy órarenden kívüli rendszeres oktatói tevékenységet végezzen magyarul olyan képzésben, ahol a tanévben órarend szerint nincs magyar nyelvű oktatás.

A pályázaton történő részvételnek nem akadálya a magyar állampolgárság (azaz a kettős állampolgárság) megléte, vagy az arra irányuló kérelem benyújtása – írták.A pályázaton legfeljebb 80-an kaphatnak támogatást. Az ösztöndíj a tanév 10 hónapjára szól, havi összege személyenként 50 ezer forint, így a tanév egészére félmillió forint.

A pályázatokról az értékelő bizottság javaslata alapján Hoffmann Rózsa köznevelési államtitkár dönt december 31-ig.

Forrás: Edupress.hu