Szeptembertől ismét emelkedik a pedagógusok bére, ezúttal 5-12 ezer forinttal, aminek eredményeként a pályakezdő pedagógusok fizetése 165 ezer forint lesz, a nagyobb gyakorlattal rendelkezőké pedig akár a 300 ezer forintot is elérheti majd. A pótlékok szintén növekednek az új tanévben.

 

Szeptembertől 300 ezer forint fölé emelkedik a bértábla csúcsa, írja a Magyar Nemzet. A pedagógus-életpályamodellt tavaly szeptemberben vezették be, akkor a pedagógusok bére átlagosan 34 százalékkal növekedett, ami 30-80 ezer forint többletet jelentett a legtöbb tanár és tanító számára. Januárban újabb, 8-9 ezer forintos emelésre került sor, a következő tanév kezdetén pedig ismét növelik majd a tanári járandóságot. A főiskolai végzettséggel rendelkezők 5-10, az egyetemi diplomával rendelkezők pedig 7-12 ezer forinttal kereshetnek többet.

A pedagógus-előmeneteli rendszert szabályozó kormányrendelet alapján szeptembertől a pályakezdő gyakornokok alapfizetése középfokú végzettség esetén bruttó 120 683, főiskolai diplomával 165 749 forint, egyetemi végzettséggel pedig 182 294 forint lesz majd. Pedagógus I. kategóriában a főiskolai végzettségűek tízéves tapasztalattal bruttó 223 ezret, húsz év után 248 ezret, harmincéves munkaviszonnyal 281 ezret vihetnek haza, közvetlenül a nyugdíj előtt pedig 315 ezret. Egyetemi végzettség esetén még magasabbak a számok: tíz év után 246, húsz év után 273, harminc év után pedig 310 ezer körüli bruttó jár, nyugdíj előtt 346 ezer forint lehet a maximális alapbér a következő tanévben.

A pótlékok szintén emelkednek, így az osztályfőnökök, intézményvezetők, a munkaközösségek vezetői és a gyógypedagógiai vagy egyéb pluszfeladatokat ellátók is több pénzt vihetnek majd haza.

A pedagógusok béremelése egészen 2017 szeptemberéig folytatódik, az alapfizetést minden tanévkezdéskor növelik majd. Januárban 22 ezer pedagógust sorolnak át a Pedagógus II. fokozatba, közülük több ezren pedig még az idei évben szaktanácsadói vagy szakfelügyelői feladatokra képeztetik ki magukat, így rögtön a Mesterpedagógusi fokozatba ugranak majd.

{module Forrás: edupress}