Áder János köztársasági elnök július 9-én átadta Palkovics László kinevezési okmányát, aki az új kormányban a felsőoktatásért felelős államtitkári posztot töltheti majd be.

 

Az okmány átadására a Sándor-palota Tükörtermében, ünnepélyes keretek között került sor. Balog Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériumának tárcavezetője korábban úgy nyilatkozott, azért Palkovicsot választotta a pozícióra, mert Palkovics László egyrészt egy nagyon sikeres iparpolitikai karrier csúcsán van, egy nemzetközi nagyvállalat (a Knorr-Bremse) jelentős vezetője, ugyanakkor rektorhelyettes volt a Kecskeméti Főiskolán, tehát belülről ismeri a felsőoktatást is. „Tekintélye van, miközben olyan szélesebb rálátást és álláspontot képvisel, amely a felsőoktatás világában még kevésbé van jelen” – mondta el akkor a miniszter.

Palkovics 1984-ben kezdte egyetemi tanulmányait a Budapesti Műszaki Egyetem (BME) Közlekedésmérnöki Karán. Diplomája és doktori címe megszerzése után a BME-n helyezkedett el tanársegédként, majd később adjunktusi, 1994-ben docensi és tanszékvezetői kinevezést kapott. 2000-ben egyetemi tanárrá nevezték ki, a tanszéket 2002-ig vezette. Pályája során több elismerésben részesült, megkapta többek között a Széchenyi-díjat, a Bánki Donát jubileumi díjat és a Gábor Dénes-díjat is, 2013-ban pedig a Magyar Érdemrend Tisztikeresztje polgári tagozat kitüntetést vehette át.

Blog szerint „a duális képzésben Palkovics László úttörő munkát végzett, Kecskeméten például ő építette fel ezt a rendszert, s a nevéhez kötődik „a magyarországi járműipari egyetemek együttműködésének elindítása is”.

{module Forrás: edupress|none}