A romantikus kapcsolatoknak személyiségfejlesztő hatása is van, és a szerelem stabilizálja, kiegyensúlyozza a neurotikusságra hajlamosakat – állítják német kutatók.

A jénai és a kasseli egyetem kutatói szerint a neurotikusság mindenkiben megvan (természetesen különböző mértékben), és egy szerelmi kapcsolat segíthet a neurotikus személyiségűeknek, hogy kiegyensúlyozottabbak és boldogabbak legyenek.

 

„A neurotikusságra hajlamosak idegesek, bizonytalanok, könnyen ki lehet hozni őket a sodrukból. Alacsony az önértékelésük és gyakran elégedetlenek az életükkel, emiatt a depresszió is jobban érintheti őket” – mondta dr. Christine Finn, a kutatás vezető szerzője. „Most azonban kiderült, hogy a szerelem és egy stabil párkapcsolat pozitív irányba változtatja meg a személyiségüket.”

A kutatásba 245, 18 és 30 év közötti párt vontak be, akiket kilenc hónapig követtek, ez idő alatt három interjút készítettek a pár mindkét tagjával külön-külön. Egy kérdőív segítségével felmérték a neurotikusságuk mértékét és azt is, mennyire elégedettek a kapcsolatukkal.Emellett elképzelt, de mindennapi helyzeteket kellett értékelniük, illetve arról is kellett beszélniük, szerintük hogyan hatna ez a kapcsolatukra. „Ez a lépés azért volt fontos, mert a neurotikus emberek máshogy dolgozzák fel a külvilág történéseit, és mindenben a negatívumot látják, még a semleges szituációkban is” – mondta dr. Finn.

A szakemberek úgy találták, a külvilág eseményeinek negatív szemlélése idővel csökken, amennyiben az alany kielégítő, romantikus kapcsolatban él. Ennek oka egyrészt abban keresendő, hogy a pár tagjai támogatják egymást. Másrészt, a pozitív élmények és érzések, amelyek a kapcsolattal együtt járnak, közvetve megváltoztatják a személyiséget is. A szerelem tehát segít optimistábban szemlélni az életet, és hatására több önbizalmunk lesz.

„Természetesen mindenki máshogy reagál, és a rövidebb kapcsolatoknál kevesebb előnyös hatás figyelhető meg, mint a hosszabbaknál” – mondta dr. Franz J. Neyer, a kutatás másik szerzője. „De összességében a szerelmi kapcsolatoknak

 

Forrás:hazipatika.com