Újabb két felsőoktatási intézmény ellenőrzéséről szóló jelentést tett közzé az Állami Számvevőszék (ÁSZ) augusztus 7-én a honlapján.

Az ÁSZ július végén sajtótájékoztatón közölte, hogy „első lépcsőben” nyolc felsőoktatási intézmény 2009-2012 közötti gazdálkodását vizsgálta. Akkor a veszprémi központú Pannon Egyetemet, illetve a Szolnoki Főiskolát érintő vizsgálat eredményeit hozták nyilvánosságra. Most a gyöngyösi Károly Róbert Főiskola, valamint a Magyar Képzőművészeti Egyetem ellenőrzéséről szóló jelentést közölték.

A Károly Róbert Főiskolával kapcsolatban a vizsgálat megállapította, hogy a csökkenő költségvetési támogatás és hallgatói létszám, továbbá a változó pénzügyi pozíció ellenére az intézmény megőrizte fizetőképességét. Ugyanakkor az ÁSZ hiányosságokat tárt fel az intézmény pénzügyi gazdálkodásában: a kiadási és bevételi előirányzatok felhasználása, illetve beszedése nem volt minden területen szabályszerű.

Egyéb hiányosságok mellett rendszerszintű hibákat talált az ellenőrzés a működési és felhalmozási bevételeknél, a gazdálkodás jogkörök kulcskontrolljainál – olvasható a közleményben.

A Magyar Képzőművészeti Egyetem (MKE) is megőrizte fizetőképességét az ÁSZ jelentése szerint, annak ellenére, hogy a vizsgált időszakban a hallgatói létszáma nőtt, viszont csökkent az egyetem költségvetési támogatása. A számvevőszéki vizsgálat ugyanakkor hiányosságokat tárt fel az MKE gazdálkodásában.

A jelentés szerint a kiadási és bevételi előirányzatok felhasználása, és beszedése során számos területen nem tartották be a vonatkozó jogszabályi előírásokat. A megbízási díjak elszámolása, a dologi és felhalmozási kiadások előirányzatainak felhasználása, a működési és felhalmozási bevételek beszedése nem volt szabályszerű.

A személyi juttatások előirányzatainak felhasználása során a gazdálkodási jogkörök jogszabályi előírásoktól eltérő alkalmazását is felrótta az intézménynek a számvevőszék. Az egyetem belső kontrollrendszerének kialakítása és működtetése sem felelt meg teljes körűen a jogszabályi előírásoknak.

Az ÁSZ valamennyi állami felsőoktatási intézményt és még két egyházi intézményt is megvizsgál. A Budapesti Corvinus Egyetem és a Nyíregyházi Főiskola ellenőrzése július 20-ával indult el, további hét egyetemét augusztus 20-a után kezdik el.

(Forrás: MTI)