A finiséhez érkezett nyári vakációban a nyár örömeit mintegy 1,2 millió iskolás gyerek élvezheti. Felügyeletük, ellátásuk a helyi önkormányzatok feladata, mégis több százezerre tehető a „kulcsos gyerekek” száma, akik szüleik munkahelyi elfoglaltsága miatt napközben egyedül maradnak

– állítja a Magyarországi Szülők Országos Egyesületének (MSZOE) elnöke.

Sok esetben a szülők is okolhatók érte, hogy gyermekük magára maradva tölti napjait, ugyanis kötelességük lenne az önkormányzatnál kérni a gondoskodást, de nem élnek e lehetőséggel – összegzi a civil szervezet tapasztalatait Keszei Sándor. „A szülők gyakran nem is tudnak e kötelezettségükről, vagy hibás szemlélet alapján egyszerűen röstellik, hogy kilincselni kényszerülnek a hivatalnál gyermekük érdekében”. Az önkormányzatok egy része különféle vonzó programok szervezésével igyekszik tartalmassá tenni a szünidőt a fiataloknak, más részük anyagi nehézségekre hivatkozva elhárítja magától a gondoskodás kötelezettségét – mondja az elnök. Kézenfekvő lenne például a szabadidő eltöltésére, a megoldatlan nyári gyerekétkeztetés megszervezésére a nyárra bezárt iskolák kapuit megnyitni, az iskolai konyhákat működtetni. Mindezekhez – az elnök álláspontja szerint – jogszabály-módosításra is szükség lenne.

Elsősorban a hátrányos helyzetű családok gyerekeit célba vevő Erzsébet-tábor pályázatok által az idén 55 ezer fiatal üdülhet a Balaton mellett. Majthényi László, a programot működtető Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány főtitkára az MTI-nek mesélt arról, hogy az általános és tematikus táborokban minimális önerő befizetése mellett több tízezer gyermek testi, lelki fejlődését egyengetik. A táborozások során kiválasztanak valamilyen tulajdonsága alapján tehetségesnek bizonyuló száz gyerekeket, akiket aztán az Erzsébet Talentum Program jóvoltából felkarolnak, jó képességeik kibontakoztatását segítik, figyelemmel kísérik. Ily módon is törekszik az állam a szociális a társadalmi szolidaritás nevében a nehéz sorsú fiatalok helyzetbe kerülését előmozdítani.

A napközikből, jó programokból és étkeztetést megoldó ötletekből nincs hiány. A Pécsi Kulturális Központ az önkormányzat támogatásával nyári napközit kínál a gyerekeknek, ami az étkeztetéssel együtt heti 15-20 ezer forintba kerül. Horzsa Gábor, a központ vezetője elmondta: már reggel hat órától fogadják a kicsiket, naponta túrázni viszik őket, az állatkertet, a múzeumokat látogatják és több más programot szerveznek.

A soproni önkormányzat az idén 11,8 millió forintot különített el a gyermekek nyári felügyeletének költségeire. A napköziket forgó rendszerben szervezik, ami abból áll, hogy a város állami fenntartású intézményei kétévente adják át egymásnak az ellátási feladatokat. Az idén a Lackner Kristóf Általános Iskolán van a sor, ahová a nyárra 240 gyereket írattak be. Gál Mihályné igazgatóhelyettes tájékoztatása szerint a gyerekek több program közül választhatnak, amelyben például erdei kirándulás, Fertő-tavi hajókázás, mozi, kenyérgyári látogatás is szerepel, valamint sportolási lehetőségek. A napközi ingyenes, de a napi háromszori étkezésért csak azoknak nem kell fizetni, akik szociális helyzetük miatt év közben is térítésmentesen esznek. Az étkezés díja egyébként egy napra 370 forint.

A Fejér megyei Csákváron népszerű az önkormányzat és a Vértes Múzeum Baráti Köre Egyesület által szervezett, hétfőtől péntekig tartó tábor, ahol az idén 100 gyerek a magyar történelemmel ismerkedik játékos formában. Katonáné Venguszt Beatrix független polgármester tájékoztatása szerint pedagógusok, önkéntes szülők jóvoltából a fiúk a három részre szakadt ország idején használt fegyverekkel, török haditechnikával ismerkedhetnek, a lányok a középkor öltözködésébe pillanthatnak be, és a török hastáncot is megtanulhatják.

Érden reggelente külön autóbusz gyűjti össze a nyári napközis táborba járó 120 gyereket. Sárközi Márta tankerületi igazgató elmondta: az önkormányzat 6 millió forintot költ a „gyermekmegőrzésre”, a szülőknek csak a szokásos menzai árakat kell megfizetniük.

Hódmezővásárhelyen az önkormányzat és a civil adományozók jóvoltából 900 rászoruló kisiskolás részesülhet nyáron napi étkezésben. A családok az önkormányzati tulajdonú Hód-Menza Nonprofit Kft. telephelyeiről ételhordóban vihetik haza a meleg ételt, de a napközi tábor 120 gyereke ingyen lakhat jól naponta háromszor.

(Forrás: MTI)