Jávor András, a Debreceni Egyetem általános rektorhelyettese augusztus 7-én tartott sajtótájékoztatóján kijelentette, a V4-ek országaiban zajló együttműködésnek, amely a kis nyelvek oktatását tűzi ki célul, politikai, gazdasági és regionális súlya van.

Szaffkó Péter, a Debreceni Nyári Egyetem igazgatója elmondta, a 7-én kezdődött kétnapos konferencián a magyar, a lengyel, a szlovák és a cseh nyelv oktatásáról, a nyelvtanítás nehézségeiről tartanak majd öszesen 14 előadást. A résztvevők között a Pécsről, Budapestről, Győrből és Debrecenből érkezők mellett 12 külföldi szakember is megtalálható.

„A konferencia résztvevői megvitatják egyebek között azokat a módszertani kérdéseket, amelyekkel motiválhatják a szomszédos népek nyelvének tanulását, egymás kultúrájának megismerését. Az angol nyelv mellett fontos annak az országnak a nyelvismerete is, ahová munkavégzés, tanulás vagy házasságkötés miatt kerülnek a fiatalok” – mondta el Szaffkó. Jávor András hozzáfűzte, hogy „az ilyen együttműködés révén a bizalom és a barátság erősödik a négy nemzetben”.

A sajtótájékoztatón Milán Peprnik cseh konzul, Michal Cerny, a Budapesti Cseh Centrum igazgatója és Jaroslaw Bajaczyk, a Budapesti Lengyel Intézet igazgatóhelyettese is részt vett. A lengyel szakember megerősítette: örömmel jöttek a konferenciára, mert fontosnak ítélik a nyelvoktatást a V 4-ek együttműködésében.

(Forrás: Hajdú Online)