Több mint 18 ezer pedagógusnak kell elkészítenie portfólióját november 30-ig – több hónapos munka vár azokra, akik megfelelnek a 2015-ös minősítési eljárás feltételeinek.

A 2015-ös minősítési eljárásra 19 135-en jelentkeztek, közülük azonban csak 18 095-en feleltek meg a feltételeknek – jövőre csak azok „vizsgázhatnak”, akiknek legalább nyolcéves szakmai tapasztalatuk és pedagógus-szakvizsgájuk van, valamint azok, akik több mint harminc éve tanítanak.

Nehezebb dolguk lesz, mint azoknak, akiket még az idén, speciális szabályok szerint minősítenek és sorolnak át a „pedagógus II” kategóriába – ők már nem készíthetnek egyszerűsített portfóliót, kizárólag a teljes változatot készíthetik el.

Ez pedig több hónapos munka. Az Oktatási Hivatal útmutatója két táblázatban mutatja be a portfólió elkészítésének hét lépését. Javaslatuk szerint az első hónapban ki kell választani, milyen témáról szóljanak az óratervek, illetve el kell dönteni, milyen – szabadon választható – dokumentumokat töltenek majd fel az e-portfóliós felületre a pedagógusok.

Az első három-négy hónapnak a dokumentumok gyűjtéséről kell szólnia, az óravázlatok mellett ekkor kell összegyűjteni azokat a tanulói munkákat, amelyek jól mutatják a pedagógus szakmai munkásságát. Az Oktatási Hivatal azt javasolja, egy-két hónapot érdemes szánni a dokumentumok válogatására.

A javaslat szerint a négy-hat hónapos munka során folyamatosan kell írni a reflexiókat. Az utolsó hónapban a kísérődokumentumokat is el kell készíteni – ilyen például a szakmai önéletrajz vagy a szakmai életút értékelése. Ezután kezdődik az e-portfólió feltöltése és az utolsó ellenőrzés. A portfóliókészítésről itt olvashatjátok legfrissebb cikkeinket.

 

Forrás:eduline.hu