Már csak három hét, és kezdődik az egyetemi-főiskolai szemeszter. Nézzük, milyen hibákat nem szabad elkövetni gólyaként.

„Kihagyni a gólyabált
és a többi ismerkedős bulit.”

Nem csak egy szimpla buliból maradtok ki. Nem fogjátok érteni a belsős poénokat, nem ismeritek majd a legjobb sztorikat, kevesebb ismerősötök lesz. Jóval nehezebb lesz beilleszkedni – ráadásul az egyetem nem csak a tanulásról szól. Négy dolog, ami szigorúan tilos a gólyatáborban.

„Kihagyni
az előadásokat.”

Lehet, hogy a középsuliban kisujjból deriváltatok, de ez nem a középiskola. Lehet, hogy az előadásra nem kötelező bejárni (bár a látogatásköteles előadás fogalmát mindenki figyelmébe ajánljuk, van ám ilyen is), de érdemes. A karácsonyból például teljesen kimaradtok majd, ha a vizsgák előtt csak néhány nappal jöttök rá, hogy tanulni kellett volna.

„Egyféle órarendet
összeállítani.”

Fontos: a Neptun nagy úr, a legjobb szemináriumokra pedig mindig jelentős a túljelentkezés. Érdemes kétféle (aggódós gólyáknak üzenjük: háromféle) órarendet összeállítani: ha az egyik órára nem kerültök be, nem a számítógép előtt kell kapkodnotok. Tíz dolog, amire az egyetem tanít meg.

„Félelemből kihagyni
a legjobb lehetőségeket”

Érdekel a HÖK? Jelentkezzetek! Diákszervezet vagy szakkollégium? Persze, hogy jó ötlet! Most bármit kipróbálhattok, erről szól az egyetem.

„Megelégedni
a kettessel”

Vannak persze olyan szakok, ahol a kettes felér egy ötössel, de ha nem ilyen képzésre jártok, ne a kettesre hajtsatok. Nincs annál rosszabb, mint utolsó évben rájönni, hogy amiatt csúsztok le az ötös diplomáról, mert nem vettétek komolyan az alapozó tantárgyakat. Ráadásul így az ösztöndíjakról is lemaradtok. Mit mond rólad a szakod?

 

Forrás:eduline.hu