Az Eötvös Loránd Tudományegyetem, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, a Debreceni Egyetem, a Szegedi Tudományegyetem, a Közép-európai Egyetem és a Pécsi Tudományegyetem

került a Webometrics 2014-es júliusi világrangsorának első ezer legjobbja közé – írja az eduline.hu. A listát az egyetemek webes láthatósága alapján készítik el és hozzák nyilvánosságra évente kétszer.

A magyar egyetemek közül első a ranglistán az Eötvös Loránd Tudományegyetem 394. helyével, melyet a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem követ a 418. hellyel. A magyar vidéki egyetemek között pedig a debreceni intézmény emelkedik ki 530. helyével.
A Webometrics-lista készítője a Cybermetrics Lab, amely Spanyolország legnagyobb kutatóintézetének, a Spanyol Nemzeti Kutatótanácsnak (CSIC) a része – a szakemberek 2004 óta több mint 22 ezer intézmény webes megjelenését vizsgálják évente kétszer.
Nem az egyetemi oldalak látogatottságát figyelik a szakemberek, hanem azt elemzik, mennyire „látható” az adott felsőoktatási intézmény az interneten. Így az összpontszám felét adja, hányan linkelik be az egyetemek különböző oldalait, valamint az is számít, hány – az egyetemi honlapokhoz kapcsolódó – oldalt, külső hivatkozást és dokumentumot talál a Google és a Google Scholar. Kiemelkedő szempont emellett, hogy az intézmény kutatóinak-oktatóinak hány publikációja jelenik meg a legfontosabb tudományos folyóiratok honlapján.
A Webometrics-listát többször összevetették az elmúlt években a többi felsőoktatási világrangsorral, melyből kiderült, hogy sok – minőségi oktatást nyújtó, kiemelkedő eredményekkel rendelkező – egyetem áll rosszul a webes láthatóság terén, amely ráadásul a szakterületi sajátosságoktól, az intézmény anyagi helyzetétől, valamint attól is függ, indít-e e-learninges képzést az adott intézmény, ebben az esetben ugyanis jóval magasabb az online elérhető anyagok száma.

 

Forrás: eduline.hu