Az esélyteremtés az állam egyik legfontosabb feladata az ifjúságpolitikában – jelentette ki Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere augusztus 21-én Szegeden.

A miniszter a Gál Ferenc Főiskola Klebelsberg-termében tartott szimpóziumon azt mondta, tisztázni kell, mivel tartozik a magyar állam a saját polgárainak, függetlenül attól, hogy valaki hol, milyen körülmények között született.

Az állam feladata, hogy mindenkinek – azoknak is, akik helyzetüknél fogva ettől el vannak zárva – biztosítsa a lehetőséget a bölcsőtől kezdve egészen addig, amíg önmagáról és a családjáról tud gondoskodni – mondta el Balog Zoltán.

Hozzátette: ma sokkal könnyebben uniós támogatást kapni szociális ügyekre, mint gazdaságfejlesztésre, ha már ez így van, a forrásokat hatékonyan kell felhasználni. Ebben Szeged nem jeleskedett az utóbbi években, pedig komoly lehetőségek vannak az együttműködésre.

Kothencz János, a Fidesz-KDNP, valamint a Lakótelepi Emberek Érdekképviseleti Társulása Egyesület és Önkéntes Mozgalom szegedi polgármesterjelöltje kifejtette, törődőbb, emberközpontú városvezetést képzel el a csongrádi megyeszékhelyen. Hozzátette: Szeged egyre inkább kiüresedik, a fiatalok lokálpatrióta helyett vándorrá válnak, akik lehet, hogy haza sem jönnek, mert gyökeret vernek odakint.

A polgármesterjelölt közölte, az ifjúságpolitika „tragikomédiával egyenértékű” ma Szegeden, a következő időszak legkomolyabb kihívása az, miként lehet jövőképet adni a fiataloknak, hogy a városban alapíthassanak családot. Hangsúlyozta: a célja, hogy a kormányzattal összefogva élhető jelent és jövőt adjon a szegedieknek.

A politikus szerint a problémák egyik forrása, hogy a jelenlegi városvezetés – „a gőg és arrogancia miatt” – nem hajlandó együttműködni a kormányzattal, és ezzel komoly forrásoktól, fejlesztési lehetőségektől, munkahelyteremtő beruházásoktól esik el Szeged. A polgármesterjelölt a szociálpolitika terén megvalósítandó tervei közül kiemelte, hogy jelentősen bővítené a bölcsődei férőhelyek számát, a hátrányos helyzetű iskolások szabadidejének értelmes eltöltéséhez élménynapközi-rendszert alakítanának ki, szünidei táborokat szerveznének. Emellett a szülők számára támogatórendszert hoznának létre a többi között a családi egészségfejlesztés területén.

 

Forrás:edupress.hu