A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) kutatói fejlesztették a Keleti-pályaudvar megújult hangosbemondóját. A hangosbemondó által közvetített szöveg a ProfiVox-Korpusz elnevezésű szövegfelolvasó (TTS, azaz „Text To Speech”)

rendszerre épül, amelyet a BME Beszédkommunikáció és intelligens interakciók laboratóriuma fejlesztett ki. „Ez a projekt is, mint a kutatásaink többsége, összetett feladat volt és csapatmunkára épült” – hangsúlyozta Németh Géza, a Távközlési és Médiainformatikai Tanszék docense, a kutatócsoport vezetője.

A szintetizátor révén a hang érthetőbb, és könnyebbé vált a szokásostól eltérő információk – például menetrendváltozások és egyéb események – közlése is. „Az utastájékoztatás nagyon összetett feladat, aminek a mi szintetizátorunk csupán egy kicsi, bár nagyon látványos része” – hangsúlyozta Németh Géza. „Ha a hangzásba bármilyen hiba csúszik, azt mondják az utasok, hogy rossz a szintetizátor. Pedig lehet, hogy a probléma az erősítéssel van. Vagy a sok-sok hangsugárzó hatása éppen rossz fázisban adódik össze. Bajt okozhat a túlzott hangerő is. Amikor beindítottuk a rendszert, a mozdonyvezetők azonnal panaszkodtak, hogy nem hallják tőle a saját üzemi telefonjukat. Ha levesszük a hangerőt, akkor elképzelhető, hogy a távolabbi vágányokon már nem hallatszik a hang. Szinte minden egyes vágányra, minden egyes akusztikai körülményre külön kellett hangolni a hangerőt és hangminőséget.”

A beüzemelt utastájékoztató rendszer használatának megtanítása és utólagos tökéletesítése miatt a kutatók kapcsolata folyamatos a MÁV-val. „A jövőben azokon az állomásokon, ahol lecserélik az utastájékoztató rendszert, remélhetőleg az általunk fejlesztett szintetizátort fogják alkalmazni, ezért sok munkára számítunk. E feladatok újabb és újabb kihívásokat tartogatnak” – összegezte Németh Géza, a Távközlési és Médiainformatikai Tanszék kutatója.

 

Forrás:edupress.hu