Az Óbudai Egyetem idén megnyitott Bejczy Antal iRobottechnikai Központjában kapott helyet hazánk első sebészrobotja. Rudas Imre professzor, az Egyetemi Kutató és Innovációs Központ igazgatója elmondta:

„Az adomány révén tovább tudjuk erősíteni az országban egyedülálló robotikai eszközparkunkat, kutatási profilunkat, és a nálunk tanuló diákok most már az orvosi robotika terén is a legmodernebb eszközökkel találkozhatnak.”

Az amerikai technológiát világszerte több mint 3000 helyen használják napi szinten számos sebészeti beavatkozás távirányítással való elvégzésére, de Magyarországon még csak bemutatókon volt ilyen eszköz. Az első generációs da Vinci robot korábban a bécsi AKH kórházban teljesített szolgálatot, és innentől fogva az Óbudai Egyetemen fognak kutatásokat végezni vele.

Az iRobottechnikai Központ, amely a nemrégiben alakult Közép-európai Robotikai Hálózat (CELLI – http://www.cellir.org/) koordinátora is egyben, meghívást kapott a kaliforniai gyártótól a da Vinci robot kutatói programjában való részvételre. „Egyike lettünk azon 17 intézetnek a világon, akik hozzáférhetnek a da Vinci kutatási interfészhez, ezáltal új távlatok nyílnak meg a távsebészet, videó-alapú sebészet és a sebészeti képességek felmérése terén. Összesen 4 ilyen intézet van egész Európában” – tette hozzá dr. Haidegger Tamás, a központ igazgatóhelyettese.

Az első da Vinci robot 2000-ben került kereskedelmi forgalomba, és forradalmasította a Minimál Invazív Sebészeti eljárásokat. 1,5 millió dolláros ára miatt azonban hazánkban még nem alkalmazták sehol.

 

FOrrás:edupress.hu