Várhatóan november közepén kerül a kormány elé az intelligens szakosodáson alapuló kutatási és innovációs stratégia – mondta Pálinkás József, a Nemzeti Kutatási,

Fejlesztési és Innovációs Hivatal létrehozásáért felelős kormánybiztos augusztus 25-én Budapesten.

Pálinkás József ismertette: a stratégia megalkotása alapfeltétele annak, hogy Magyarország hozzáférhessen a Strukturális Alapokból érkező több mint 700 milliárd forintnyi kutatást, fejlesztést és innovációt (K+F+I) támogató forráshoz.

Az S3 az Európai Unió új típusú, a tudásalapú gazdasági fejlődést célzó stratégiája, amely alulról épül fel – tette hozzá.

A kormánybiztos a sajtótájékoztatón hangoztatta: az uniós és hazai forrásokat a lehető leghatékonyabban, koordináltan kell felhasználni, hogy Magyarország a versenyképessége javításával az innováció központjába, ne a perifériájára kerüljön.

A stratégia egyik célkitűzése a K+F+I források szerteágazóbb elosztása, mivel a támogatások 60-65 százaléka jelenleg Budapesten központosul, pedig a lakosságnak csupán 20 százaléka tömörül a fővárosban. Az S3 kialakítása során a szakemberek figyelembe veszik a régiókban előzetesen megfigyelt helyi sajátosságokat, értékeket, hiányosságokat és a jövőbeli lehetőségeket is – mondta el a kormánybiztos.

Tájékoztatása szerint az uniós támogatást a magyar állam 70-80 milliárd forinttal egészíti ki, a források felhasználásánál pedig főként az egészség- és járműiparra, illetve az információs és kommunikációs technológiák fejlesztésére fókuszál.

A stratégia kidolgozásának jelenlegi, záró szakaszában a pályázók elmondhatják, miben szeretnének fejlődni a következő hét évben, hol látnak kitörési pontot. Az egyes, helyi innovatív vállalkozások, kutatóhelyek, felsőoktatási intézmények, K+F+I döntéshozók és a megyei kormányhivatalok szakmai és társadalmi konzultáció keretében október közepéig továbbíthatják véleményüket a Nemzeti Innovációs Hivatalnak (NIH) a megyei rendezvényeken és online felületen – mondta Pálinkás József.

 

Forrás:edupress.hu