Az ember családfájának egy eddig ismeretlen tagját képviselik azok az állkapocscsont- és fogkövületek, amelyekre 2013-ban bukkant egy nemzetközi antropológuscsoport az Etiópia északkeleti részén fekvő Afar-földön.

 

A szakemberek által Australopithecus deyiremedának elnevezett faj mintegy 3,3-3,5 millió évvel ezelőtt élt a térségben a korai emberfélék leghíresebb képviselőjével, Lucyval együtt – írja az MTI.

Az új fajnak az Australopithecus afarensis fajhoz tartozó Lucyhoz hasonlóan emberszerű és majomszerű vonásai voltak, de ismertetőjegyei jelentős mértékben különböztek tőle, ezért gondolják a szakemberek, hogy teljesen különálló fajról van szó. Lucy csontvázát 1974-ben tárták fel mintegy 50 kilométerre attól a helytől, ahol az új faj kövületeit megtalálták a paleontológusok.

Az új faj arccsontjának állása és a kisebb fogak későbbi emberekére emlékeztet, nem pedig a Lucy képviselte egyedekre – mondta Yohannes Haile-Selassie, a Clevelandi Természettudományi Múzeum paleoantorpológusa, a felfedezésről a Nature című tudományos folyóiratban közzétett tanulmány vezetője szerzője.

A szakemberek Afar-földön találtak egy felső és egy alsó állkapocscsontot, és legalább három különböző egyedtől származó fogakat, de más maradványokra nem bukkantak. Korábban ugyanez a kutatócsoport talált egy 3,4 millió éves részleges lábfejcsontot, és már akkor sem zárták ki, hogy az egy új fajhoz tartozhat – magyarázta Haile-Selassie. Lucyval összehasonlítva az új fajnak sokkal markánsabb alsó álkapcsa volt, örlőfogain vastagabb volt a zománc, felső és alsó zápfogai kisebbek voltak – magyarázta Stephanie Melillo, a Max Planck Intézet emberi evolúció részlegének antropológusa.

A lelettel kapcsolatos egyik megválaszolatlan kérdés az, hogyan élt együtt Lucy az újonnan felfedezett fajjal. „Riválisok lehettek, ha ugyanazokra a forrásokra támaszkodtak és ha hasonló túlélési stratégiájuk volt. A fogak különbözősége azonban azt mutatja, hogy különböző volt az étrendjük, ami azt jelenti, hogy nem ugyanazokért a táplálékforrásokért versengtek – magyarázta Haile-Selassie.

Egy másik rokon, a Kenyanthropus platyops faj egyedei akkoron szintén a közelben, a mai Kenyában éltek. A most élő emberfaj, a Homo sapiens mintegy 200 ezer évvel jelent meg. Az emberi nem legkorábbi ismert tagja mintegy 2,8 millió évvel ezelőtt élt. „A történtet kezd egyre bonyolultabb válni, ahogy több ág jelenik meg az emberi törzsfejlődés fáján” – hangoztatta Melillo.

Forrás: http://index.hu/tudomany/2015/05/27/uj_taggal_bovult_az_ember_csaladfaja/