A következő évtizedekben a klímaváltozás hatására elolvadhatnak a Mount Everest gleccserei. Nepáli, holland és francia kutatók szerdán bemutatott tanulmánya szerint a Himalája-hegységben lévő gleccserek mérete legalább 70 százalékkal csökkenhet vagy szinte teljesen el is olvadhatnak az évszázad végére a klímaváltozás miatt – írja az MTI.

„A legrosszabb esetben a gleccserek 99 százaléka eltűnik. De még ha lassítjuk is a károsanyag-kibocsátást, akkor is 70 százalékos zsugorodásra kell számítanunk” – mondta a tanulmányt vezető Joseph Shea, a katmandui Nemzetközi Hegyi Kutató- és Fejlesztőközpont (ICIMOD) gleccserhidrológusa. Az eredmény attól függ, hogyan emelkedik vagy változik a jövőben a károsanyag-kibocsátás mértéke, és a kibocsátott gázok milyen hatással vannak a régióban a hőmérsékletre, a havazásokra és esőzésekre.

Az elmúlt évben Shea kollégáival bemutatott egy műholdfelvételek alapján készített tanulmányt, amely szerint a Himalája gleccserei 1977 és 2010 között jelentős mértékben összezsugorodtak. A The Xyrosphere című tudományos folyóiratban szerdán megjelentetett kutatási eredményeik még drasztikusabb képet festenek a klímaváltozásnak a Himalája-régióban kifejtett hatásairól. Az ázsiai magashegyi régió – amelybe a Himalája is tartozik – gleccserei tartalmazzák a sarkköri területeken kívül a legnagyobb tömegű jeget.

Kutatásaik során a tudósok megvizsgálták a világ legmagasabb hegyének időjárását és készítettek egy modellt a Mount Everest klímakörülményeiről. Számításaik során az üvegházhatású gázok kibocsátásának lehetséges mértéke alapján különböző forgatókönyvek szerint növelték a hőmérsékleti értékeket, hogy így következtessenek a gleccserek jövőbeli állapotára.

Shea kiemelte: az olvadó gleccserek mély tavakká alakulhatnak, amelyekből hegyi patakok indulhatnak útnak, elárasztva a hegyi falvakat. Ráadásul a gleccserolvadás az Everest-régió vízellátására is hatással van, mivel hosszútávon így kevesebb olvadékvíz áramlik a Dudh Kosi folyóban, amely sok nepáli számára az ivóvízellátást biztosítja.

 

 

Forrás: http://index.hu/tudomany/2015/05/27/evtizedeken_belul_elolvadhatnak_a_mount_everest_gleccserei/