Néhány hónapon belül új szakasz nyílik az ózdi erőmű történetében: az éveken át elhanyagolt épület egy országos jelentőségű kulturális projektnek ad majd otthont. Ide költözik ugyanis, a Törzsgyár dél-keleti részén található mintegy százéves csarnokba a Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet (MaNDA) új kutatási-fejlesztési-módszertani központja.

A 2011-ben létrejött MaNDA feladata a nemzeti kultúrkincs digitalizálása, és a már digitali-zált emlékek rendszerezése és közzététele. Ennek a munkának fog helyet adni a Digitális Erőmű névre keresztelt projektben megújuló gyárépület felső emeletét elfoglaló Módszerta-ni Központ, ahol irodák, korszerű eszközökkel felszerelt oktatási stúdiók és egy konferencia-terem létesül.  
Az 50 főt foglalkoztató intézmény földszintjén közösségi tér kerül kialakításra; itt eredeti be-rendezési tárgyak, például néhány különleges trafó is megmarad díszítőelemként.  Az alag-sorban pedig a Digitális Kárpát-medence nevet viselő kiállítás mutatja majd be hazánk törté-netét a honfoglalástól napjainkig interaktív eszközökre építve.
Az ipari műemlék felújítása és az új funkcióinak megfelelő átalakítására egy TIOP pályázat keretében kerül sor. Az elektronikus tananyagfejlesztést, online és személyes képzéseket biztosító Módszertani Központ működése, amely a “nemzeti kultúrkincs digitális térinformá-ciós rendszerének kialakítását” célozza, egy TÁMOP programra támaszkodik.
A 300 milliós hazai forrásból biztosított önrésszel együtt 2,4 milliárd forintból megvalósuló Digitális Erőmű nemcsak az ipari építészet egyik remekművét menti meg a pusztulástól, de egy hosszabb távú városfejlesztési terv részeként kapcsolódik majd más közösségi funkciók-hoz; többek között a szomszédban létesítendő ipari szabadtéri kiállításhoz, amely a Városi Múzeummal együtt üzemel majd.  

Az erőmű helyén létrejövő Kultúrgyár alapkövét és időkapszuláját Orbán Viktor miniszterel-nök helyezte el a hajdani kohászati üzemek területén.
Akkor a 2,5 milliárd forintos ózdi beruházásról a miniszterelnök azt mondta: a leendő digitális központ az egész országot szolgálja majd ki. Jelenleg az ország 160 közintézményében ezer diplomás ember dolgozik azon, hogy különböző kulturális értékeket digitalizáljon és elérhetővé tegye nagy távolságból is az érdeklődők számára.

Elérhetőségek:

http://www.digitaliseromu.hu/

https://www.facebook.com/Digit%C3%A1lis-Er%C5%91m%C5%B1-925984727464663/timeline/