Milyen az én Kárpát-medencém? Akár erre a kérdésre is épülhetne a Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet (MaNDA) felhívása, amely az Ózd ipari területén létesülő kutatási-fejlesztési-módszertani központ, a Digitális Erőmű megnyitása alkalmából fordul az óvodásokhoz és iskolásokhoz.

 

 

 

A MaNDA 2011-ben jött létre azzal a céllal, hogy digitalizálja, és ezáltal a szélesebb közönség számára, virtuálisan is elérhetővé tegye a magyar kultúrkincs javát. A kapuit várhatóan 2016 elején megnyitó közösségi intézmény, az egykori gyár átalakított műemléki épülete különleges térrel várja a látogatókat, akiket az alagsorban a Digitális Kárpát-medence kiállítás fogad majd.
Melyek lehetnek a Kárpát-medence kultúrtörténetének legfontosabb, identitásformáló emlékei? E kérdést teszi fel a kiállítás, és ehhez kapcsolódva várják most a legfiatalabbak személyes alkotásait. A pályaművek, rajzok és maximum 5 perces kisfilmek felkerülnek majd a Digitális Erőmű Facebook-oldalára vagy honlapjára, illetve a MaNDA kiállításainak és kiadványainak is részét képez-hetik.
Ezen felül pedig a zsűri, illetve a közönség által legjobbnak ítélt alkotások szerzőit több kategóriában is értékes ajándékcsomagokkal jutalmazzák. Vigyázat, minden pályázó csak egy művet küldhet be!
A rajzpályázat az ovisoknak és az alsósoknak szól, kisfilmeket pedig azok küldhetnek, akik 2015 szeptemberében 1-8. évfolyamba járnak, valamely magyarországi nevelési-oktatási intézményben.

 

Egyénileg vagy csoportosan (min. 2 fő) is lehet pályázni, amihez regisztrálni szükséges awww.digitaliseromu.hu honlapon október 20-ig,és minimum két nappal később tölthetik fel művüket a honlapra, aminek végsőhatárideje, október 22. éjfél.
Ahogy a történelmi emlékezet személyes mozzanatokból, benyomásokból jön létre, úgy a Kárpát-medence jelene is az egyes személyek, köztük a gyerekek tapasztalataiból áll össze. A jövő generációi pedig a ma kreált digitális lenyomatainkból ítélik majd meg, milyen volt a XXI. század kez-dete ezen a tájon. Ezért is izgalmas, mit tartanak megörökítésre érdemesnek ma a legfiatalabbak, és mit tart a legértékesebbnek majd a zsűri és a közönség.