A lakosság energiafogyasztása aránytalanul magas hazánkban, amiért főként a korszerűtlen otthonaink a felelősek. Az ország teljes energiafelhasználásának 8%-a is megtakarítható lenne, ha az energetikai szempontból korszerűsítésre szoruló családi házakat megfelelően hőszigetelnénk. A tulajdonosok ugyan szeretnék korszerűsíteni otthonaikat, ám támogatás hiányában kevesen vágnak bele, pedig energetikai fejlesztésekkel felére is lehetne csökkenteni a felhasznált energiamennyiséget, ami havonta 25 ezer forint megtakarítást is eredményezhetne.

 

A júliustól induló Otthon melege program meghozhatja a felújítási kedvet, hiszen akár 2,5 millió forint vissza nem térítendő támogatást is lehet igényelni a családi házak szigetelésére, nyílászárók cseréjére, illetve a fűtési rendszer cseréjére, felújítására. Nehéz kérdés azonban, hogy mivel kezdjük a korszerűsítést, mire érdemes igényelni a támogatást és a pénzünk mire lehet elég.

Indul a pazarló otthonok energetikai felújítása

Családi házaink a legnagyobb energiafalók, Magyarországon a 2,8 millióra tehető a családiház állomány alig 25 százalékáról mondható el, hogy korszerű szigeteléssel rendelkezik. A júliustól igényelhető Otthon melege program a korszerűtlen otthonok állami támogatással történő felújítását segíti. A pályázatban 1995-ben vagy előtte épült, 135 négyzetméternél kisebb családi házak tulajdonosai vehetnek részt. Egy pályázó maximum 2,5 millió forintot nyerhet el, ezt pedig a külső szigetelés és a nyílászárók, illetve a fűtési rendszer cseréjére, felújítására lehet költeni, de jut a pénzből a megújuló energia terjesztésére, így például napelemek, napkollektorok felszerelésére is. A támogatás mértéke 40 és 55 százalék közötti attól függően, hogy mekkora felújításba kezdünk. Ha csak a fűtési rendszert cseréljük ki, akkor a költségek 40 százalékát állja az állam, ha pedig mindhárom területen végeztetünk munkálatokat, akkor elérhetjük a maximális, 55 százalékos

A pályázaton való részvételen azért is érdemes elgondolkodni, mert amíg az energiahordozók árváltozására nem tudunk hatással lenni, addig a saját otthonunkat át tudjuk alakítani úgy, hogy az kevésbé legyen pazarló. Így nemcsak energiát takarítunk meg, hanem jelentős összeg marad a zsebünkben, amit akár további korszerűsítésre is lehet fordítani. Nem elhanyagolható szempont az sem, hogy állami támogatással a megtérülési idő akár felére is rövidülhet, így akár 8-10 év alatt visszajöhet a felújításra fordított összeg.

Mennyi energia és rezsi takarítható meg és menyiért?

Az Otthon melege pályázatban felsorolt feltételeknek megfelelő épületek a legrosszabb, vagyis elsősorban az F vagy G kategóriába tartoznak. Ennek az az egyszerű oka, hogy amikor az 1970–80-as években építették őket, akkor még egyáltalán nem volt téma az energiahatékonyság. Egy ilyen épületből a szakemberek szerint 2,5 milliós támogatással,amelyhez hozzátesszük a saját forrásainkat akár 3-4 kategóriával jobb energetikai besorolású ingatan is válhat, ami jelentős változás. A legmagasabb kategóriába tartozó, A+- os épületnek például 15-30, míg egy átlagos magyar családi háznak 250-300 kwh/m2/év fogyasztása van. Mindez forintban kifejezve: az előbbi maximum havi 15 ezres energiaszámlát jelent, míg az utóbbi akár havi 25-30 ezret. Ha valaki felújításra adja a fejét először érdemes szakemberekkel felmérést végeztetni. Igaz, ez akár több tízezer forintba is kerülhet, ám cserébe nemcsak a ház energiatanúsítványát határozzák meg pontosan, hanem tudnak tanácsot adni, hogy mivel és hogyan érdemes elkezdeni a korszerűsítést, és hogy ezekkel mennyi energiát és pénzt tudunk spórolni.

A megfelelő felújítás során először a nyílászárókat érdemes cseréli, csak utána jön a hőszigetelés – hangsúlyozza Kanyuk László, a szigetelőanyagok gyártásával foglalkozó Knauf Insulation Kft. marketingvezetője. Így a ház egyfajta külső termikus burkot kap. Ez után érdemes azon gondolkodni, hogy milyen kazánt vegyünk. Ezzel az egyszerű módszerrel akár százezreket is lehet spórolni, hiszen a kazán az épület lecsökkentett hőigényéhez méretezve az optimumon fog üzemelni, vagyis nem kell feleslegesen elégetendő energiát a kazánba tenni. Gyakori hiba, hogy valaki túl nagy kazánt vesz,ilyenkor előfordulhat, hogy az csak 70 százalékban dolgozik hasznosan, a maradék 30 százalék fölösleges hőtermelés. Ilyenkor van az, hogy kinyitjuk az ablakot a nagy meleg miatt, ami tulajdonképpen egyenlő azzal, mintha kidobnánk az ablakon a pénzt- teszi hozzá a szakember. A pályázati feltételeknek megfelelő alapterületű házban a nyílászárók cseréje jellemzően 6-800 ezer forint lehet. A homlokzat hőszigetelése a legköltségesebb tétel egy családi ház komplett hőszigetelése esetén, de a legnagyobb megtakarítást is ez eredményezi, hiszen 35-40% energia a külső falakon keresztül vész el. A hőszigetelés 1,2-
1,5 millió forintba kerülhet.

A jó választás gyorsabban megtérül

Egy otthon megfelelő szigetelése mindamellett, hogy komfortos környezetet biztosít, egyben az energiamegtakarítás alapja is. A téli fűtés és a nyári hűtés egy ház vagy lakás esetében az energiaköltségek több mint a felét jelenthetik. A szakemberek szeretnénk felhívni a figyelmet, hogy ha már időt és főleg pénzt szánunk a felújításra, érdemes a magasabb minőséget választani, hiszen a jobb minőségű hőszigetelő anyag gyorsabb megtérüléssel is jár.

Figyelni kell arra is, hogy az ingatlanokat már a 2018. január 1-től életbe lépő,lakóházakra vonatkozó energetikai előírásoknak (U értékeknek) megfelelő szinten kell

Már 2013-ban is ezeknek alapján szigetelte a Knauf Insultion Kft. a Nálam Szigetelnek programjukban részt vevő két családi házat, hogy mérésekkel is bizonyítsák mennyi energiát és pénzt tudunk spórolni a jó választással. Ezek a házak tipikus Kádár- kockák,korszerűsítésük előtt az Otthon melege pályázat feltételeinek minden szempontból megfeleltek volna. A cég a kivitelezés során, a házak padlásterét 25 cm-es üveggyapot
szigeteléssel látta el, ami valóban hosszú távon biztosítja az alacsonyabb rezsiköltséget, míg
az épületekre 20 cm-es homlokzati kőzetgyapot szigetelőanyagot helyeztek fel. Ez természetes alapanyagokból készül, nagyon jó légáteresztő, kedvezőek a hangszigetelési tulajdonságai és ellenáll a tűznek is.

A Knauf Insulation mérései végül bebizonyították, hogy érdemes korszerűsítésbe fektetni, hiszen ezekben a házakban a felújítást követően közel felére csökkent az energiafelhasználás, egy év alatt pedig több mint 110 ezer forintot spórolhattak a családok.

Fontos, hogy egy valóban jó minőségű hőszigetelés 50 évre szól, így ez garanciát jelent a tartós megtakarításra. Egy jól megválasztott és kivitelezett szigetelés többszörösen megtérülő befektetés.

HŐSZIGETELÉSI KISOKOS

Hővezetési tényező (lambda – λD érték – W/m•K): a termék alapvető hőszigetelő

tulajdonságát mutatja, azt, hogy milyen mértékben áramlik át a hő az adott

szigetelőanyagon, meghatározott idő leforgása alatt. Minél kisebb ez az érték, annál jobb

hőszigetelő képességgel rendelkezik az anyag.

Hővezetési ellenállás (R-érték): egy adott szerkezet hővel szembeni ellenállását, tehát a

szigetelőréteg hatékonyságát mutatja. Minél nagyobb az ellenállás értéke, annál jobb a

hőszigetelés. Az ellenállás egyenes arányban nő a hőszigetelés vastagságával. R-érték =

szigetelőanyag vastagsága / λ-érték [m2•K/W]

Hőátbocsátási tényező (U-érték – W/m2•K): egy adott szerkezet hőátbocsátó képességét

mutatja. Minél kisebb ez az érték, annál jobb hőszigetelő tulajdonsággal rendelkezik a

Néhány ökölszabály a hőszigeteléssel kapcsolatosan (keretesbe ez is mehet)

Minél jobb minőségű a szálas hőszigetelő anyag (alacsony lambda, magas R érték),

és minél vastagabban telepítjük, annál jobban járunk.

Ne spóroljunk a kiegészítőkön (dűbelek, vakolat, páraáteresztő és párazáró fóliák,

ragasztók, mechanikai rögzítések), mert a rendszer akkor működik tökéletesen, ha

azok az ajánlott rendszerben, rétegrendben, vastagságban, minőségben kerülnek

Ha nincs pénzünk a házunk komplett hőszigetelésére, részterületek szigetelésével is

komoly megtakarításokat, komfortérzet javulást érhetünk el. Kezdjük a szarufák

közötti és alatti üveggyapot szigeteléssel vagy padlásfödémünk szigetelésével!

Alacsony költségszint mellett meg lehet fogni 25% szökni próbáló fűtési energiát,

nyáron pedig lassítja a belső hőmérséklet emelkedését.

Vizsgáljuk meg a nyílászárónkat is! Amennyiben nem megfelelő a légzárásuk,

javasolt a cseréjük a hőszigetelési munkálatok megkezdése előtt!

Gépészet: A korszerű nyílászárók és a hőszigetelés mellett rendkívül fontos a

gépészet korszerűsítése is. Amennyiben a fűtésre használt kazánunk elavult, ill.

túlméretezett az nem fog alkalmazkodni az épület megváltozott hőigényéhez, ezáltal

továbbra is pazarlóan fog működni.