Magyarországon a teljes energiafogyasztás 32 százalékáért a lakosság felel, ez az arány Ausztriában 23, míg például Szlovákiában 20 százalék. Itthon a lakosság több energiát használ fel, mint az ipar.

Az energiatakarékosság a környezet védelme szempontjából is elengedhetetlen lenne, hiszen több millió tonna CO2 kerül a levegőbe feleslegesen. Az elpazarolt energia nagy része a korszerűtlen otthonok falain keresztül távozik, pedig hőszigeteléssel a fűtési célú energiafelhasználásunk akár fele megtakarítható lenne. Épületeink szigetelésével sokat tehetünk a környezetünkért, miközben egy olyan terméket használunk, amely a fenntarthatósági szempontokat figyelembe véve is a toplista élén áll.

 

Energiatakarékosság a klímaváltozás enyhítéséért
Hazánk Európa egyik legsérülékenyebb országai közé tartozik az éghajlatváltozás káros hatásai szempontjából. Az aszály, az árvíz, a viharos szelek, az egyre melegebb időjárás, vagy éppen a hirtelen lezúduló hatalmas csapadékmennyiség kezelése hatalmas kihívás. A globális felmelegedést okozó CO2 jelentős részéért a korszerűtlen épületeink a felelősek. A fűtéshez, légkondicionáláshoz és világításhoz használt energia előállítása adja az összes széndioxid- kibocsátás több mint 40%-át Európában. Ezt az arányt a leggyorsabban energiatakarékossággal, vagyis otthonaink korszerűsítésével tudnánk mérsékelni. A Knauf Insulation mérései már bizonyították, hogy megfelelő hőszigeteléssel akár felére is csökkenthető a családi házak fűtési energiafelhasználása, és akkor azzal még nem számoltunk azzal, hogy egy korszerűen szigetelt házban nyáron a hőmérséklet is jóval nehezebben emelkedik meg. Ez azért lényeges, mert a lakások hűtéséhez használt klímaberendezések csak tovább növelik a CO2 kibocsátás mennyiségét, amivel azt érjük el, hogy miközben az otthonainkat hűtjük, a Földet tovább fűtjük. A MAVIR ZRt. adatai szerint például tartós kánikulában akár 15-20 százalékkal is több lehet a villamosenergia-felhasználás az átlagosnál, a nyári villamosenergia-igény megközelíti, és a jövőben várhatóan meg is haladhatja a téli napok igényét. A hőszigetelés viszont árnyékolással együtt akár 5-7 °C fokkal is csökkentheti a lakások belső hőmérsékletét, így szinte feleslegessé válnak a légkondicionálók, miközben a villanyszámlánk 8-10 ezer forinttal lehet kevesebb.  

Hőszigeteléssel a környezetért
Hazánk ingatlanállományának nagy része energetikai szempontból korszerűtlen, otthonainkkal rengeteg energiát pazarolunk, még az Európai Uniós átlagnál is 10%-kal több energiát fogyasztunk négyzetméterenként. A teljes energiafelhasználásunk harmadát a családi házaink fűtési és melegvíz igénye teszi ki. Összesen 2,6 milliárd köbméter földgázt használunk el évente, s ezzel együtt 8,75 millió tonna szén-dioxidot juttatunk a légkörbe. „Magyarországon a 2,8 millióra tehető családiház állomány alig 25 százalékáról mondható el, hogy korszerű szigeteléssel rendelkezik. Ha a családi házas szegmens primer energiafogyasztását felére tudnánk csökkenteni, – ami lehetséges, hiszen a Nálam szigetelnek programunk során ezt konkrét mérésekkel is bizonyítottuk – akkor a széndioxid-kibocsátásunk akár 4 millió tonnával csökkenhetne. Az ország teljes energiafelhasználásának 8%-a lenne megtakarítható csak azzal, ha az energetikai szempontból korszerűsítésre szoruló családi házak teljes körű hőszigetelést kapnának” – hangsúlyozza Kanyuk László, a Knauf Insulation marketingvezetője. A beruházásokkal nemcsak a környezetünk védelméhez járulnánk hozzá. Az ország energiafüggősége is javulna, 4%-kal csökkenne a földgázimport, a szén-dioxid-kibocsátás csökkenése nyomán pedig az állam további kvótabevételekre is szert tehet.

A szigetelőanyag, mint termék is energiatakarékos
Kevésbé ismert tény, hogy a korszerű szigetelőanyagok fenntarthatósági szempontokat figyelembe véve is élen járnak. A szigetelőanyagok előállításához természetesen szükség van energiára, ennek mértéke azonban messze elmarad attól az energiamennyiségtől, melyet az épületeink szigetelése által megspórolunk. Számítások szerint, ha megfelelő szigetelőanyagot használunk, akkor az épület életciklusa alatt 400-szor több energiát takarít meg, mint amennyire a házra került szigetelőanyag előállításához szükség volt. A magastetők szigeteléséhez használt üveggyapot gyártásához szükséges energiabefektetés már 6, míg a külső falakra alkalmazott kőzetgyapot szigetelés gyártásának energiaigénye 9-10 hét alatt megtérül. A szigetelés tehát nagyon rövid időn belül megtakarít használójának annyi energiát, amennyit az előállításához felhasználtak.
A Knauf Insulation termékei újrafelhasznált, vagy a környezetben bőségesen rendelkezésre álló alapanyagokból készülnek. Az üveggyapot szigetelőanyagot például 90%-ban újrahasznosított üvegből állítják elő, Ecose technológiával, ami egy glukóz alapú természetes kötőanyag a vegyi kötőanyag származékok helyett, a Heraklith fagyapot pedig egy olyan természetes, megújuló anyagokból készülő környezetbarát termék, amely nagyon jó hőtároló és nedvességszabályzó képességgel rendelkezik, nincs károsanyag kibocsátása. Mivel nehezen éghető, növeli az épületek tűzbiztonságát, így a lakók védelméért is fokozottan felel. Mivel a cég a fenntartható fejlődés elkötelezett híve a termékfejlesztéseik során a műszaki innováció mellett a környezettudatosság is alapvető értékként szerepel. A Knauf fenntarthatósági kiadványában minden évben ismerteti, hogy milyen kötelezettséget vállal azért, hogy fokozatosan csökkentse az ökológia lábnyomát.