Környezettudatosabb és jobb élet egy korszerűen szigetelt házban

Korszerűen szigetelt otthonainkkal jelentős mennyiségű energiát tudunk megtakarítani, kevesebb pénzbe kerül fűtésük és a nyári kánikulában is hűvösebbek, mint szigeteletlen társaik.

A jobb energetikai besorolással rendelkező épületek az ingatlanpiacon is kelendőbbek, magasabb áron lehet eladni őket és bérbeadásuk is könnyebb.

 

Érdemes költeni elavult otthonainkra, hiszen a szakemberek számításai szerint minden szigetelésbe fektetett forint hosszú távon 7 forint hasznot hoz a tulajdonosoknak. A jól megválasztott, korszerű anyagokkal felújított épületek a benne lakók mindennapjait is kellemesebbé teszik, s nemcsak a komfortérzetünket növelik, hanem az egészségünkre is jó hatással vannak.

 

A szigetelés sokoldalú befektetés  
Szigeteléssel és a nyílászárók cseréjével akár 3-4 kategóriát javulhat egy családi ház energetikai besorolása, korszerűsítéssel 50-60%-os fűtési energia megtakarítást is el lehet érni. Míg az A+-os épületek lakói 15-30 kwh/m2/év fogyasztás mellett maximum havi 15 ezer forintot fizetnek az energiáért, addig egy F-G kategóriába sorolt átlagos magyar családi ház 250-300 kwh/m2/év fogyasztása 25-30 ezres energiaszámlát eredményez. Konkrét mérések bizonyítják, hogy egy elavult ház felújításával, több mint 100 ezer forintot lehet spórolni csak a fűtésszámlán egy év alatt. A jobb energetikai besorolás további előnye, hogy könnyebben és drágábban lehet eladni ezeket az ingatlanokat. A korszerű otthonok a bérbeadás során is keresettebbek, hiszen az alacsonyabb rezsi a manapság igen magas bérleti díjak mellett meghatározó érv a választásnál.
A lakók egy szigetelt házban kellemesebben élhetik mindennapjaikat. A Knauf Insulation Nálam Szigetelnek programjának eredményei szerint például a téli hónapokban kevésbé volt tapasztalható a hőmérséklet csökkenése a korszerűen szigetelt családi házban, vagyis komfortosabb klímát biztosított a lakók számára. A nyári hónapokban is ideális megoldás a meleg ellen, hiszen árnyékolással együtt 7 °C fokkal is csökkentheti a lakások belső hőmérsékletét, így szinte feleslegessé válik a légkondicionáló használata, amivel havonta akár további 10 ezer forintot is spórolhatunk a villanyszámlán. A szigetelés tehát jó befektetés, de nemcsak anyagi szempontból.

Egészséges otthonok jó választással   
Ma már az egészséges életmódnak nemcsak a megfelelő étkezés, vagy a mozgás a része, hanem a lakókörnyezetünk, az otthonunk is, ahol időnk egy jelentős részét töltjük. Egészségi állapotunkat, életminőségünket az otthonaink levegőjének minősége, a helyiségekben létrejövő mikroklíma döntően befolyásolja. Nyári kánikulában például a légkondicionálók használatával ugyan hűvösebb lesz a lakás, ami segítheti a kikapcsolódást, feltöltődést, ám a testünket közvetlenül érő hideg levegő és a nem megfelelően tisztított berendezés számos egészségügyi problémát okozhat. Sokszor nem is sejtjük, hogy a fáradtságérzet, fejfájás vagy az allergiás és reumatikus panaszok okait az otthonaikban kell keresnünk. Az egészségre kevésbé káros, ha be se engedjük a meleg levegőt a lakásunkba, ezt pedig korszerű szigeteléssel érhetjük el, amivel tartósan lehet több fokkal hűvösebb a lakásban légkondicionálók használata nélkül.
Otthonaikkal kapcsolatban ritkán jut eszünkbe, hogy  mennyi mérgező anyaggal találkozunk itt nap mint nap. Ezek nagy része kiküszöbölhető lenne kis odafigyeléssel és tudatos választással. Szennyezőanyagok kerülhetnek a levegőbe burkoló anyagokból, berendezési tárgyakból, bútorokból, tisztítószerekből, melyek meghatározzák, hogy milyen minőségű levegőt lélegzünk be folyamatosan az otthon töltött idő alatt. Egyes korszerűtlen szigetelőanyagokban még manapság is fellelhető az összetevők közt a formaldehid, amely a lakásba diffúz módon bejutva és belélegezve irritálhatja a légutakat és gyulladást, fejfájást, hányingert, allergiás tüneteket okozhat. A nem megfelelően lélegző épületeink, a lakások vizesedése, penészesedése mind-mind befolyásolják egészségünket, jelentős veszélyforrások, így fontos, hogy ha lakóotthonunk korszerűsítésén gondolkodunk tájékozottak legyünk és körültekintően hozzunk meg döntéseket.

Egészséget védő, biztonságot adó szigetelőanyagok
Ha felújításba kezdünk érdemes tudni, hogy a hőszigetelő anyagoknak alapvetően két fajtája létezik, a polisztirol (műanyag hab), valamint a szálas szigetelőanyagok (fagyapot, kőzetgyapot és üveggyapot).
A polisztirol valamivel olcsóbb, ám éghető, míg a szálas anyagok a tűz terjedését megállítják, tűzvédelmi szempontból biztonságosabb anyagok, nem gerjesztenek egészségre ártalmas füstöt és gázokat. A Knauf Insulation által gyártott Heraklith fagyapot természetes, megújuló alapanyagokból készülő környezetbarát termék, melynek nincs károsanyag kibocsátása, jó a hőtároló és nedvességszabályzó képessége. A kőzetgyapot termékek szintén természetes alapanyagúak, nem érzékenyek a hőmérsékletingadozásra, jó páraátbocsátó tulajdonságúak, és típusuktól függően akár a pincétől a tetőig felhasználhatók.
Az üveggyapot a világon a leggyakrabban használt szigeteléstípus. Kiváló hő- és hangszigetelő anyag, tűzvédelmi besorolása A1-es vagyis nem éghető, jó a páraáteresztő képessége, biztosítja az épületek szellőzését. A Knauf üveggyapot termékei ECOSE® technológiával készültek. Ez egy olyan forradalmian új, formaldehid-mentes kötőanyag technológia, amely könnyen megújuló anyagokat használ a kőolaj alapanyagú vegyipari anyagok helyett, melyek más szigetelőanyagokban még megtalálhatóak. Alkalmazásával teljes mértékben kikerülhetjük, hogy veszélyes vegyi anyag kerüljön a lakásba.
„Az épületek energiahatékonyságát javító szigetelőanyag kiválasztásánál a minőség és az ár mellett dinamikusan nő azon tulajdonosok aránya, akik már a szigetelőanyagok környezetbarát tulajdonságait is figyelembe veszik, amit mi szem előtt tartunk termék fejlesztéseink során.  Korszerű szigetelőanyagaink sokszor több éves kutató-fejlesztő munka eredményei, az ECOSE® Technology, vagyis a bio-alapú kötőanyag forgalomba kerülésén például 5 évig dolgoztak a kollegáink. A technológia lehetővé tette azt is, hogy a környezettudatos építkezők és kivitelezők növekvő tábora környezetbarát szigetelésre válthasson és csökkentse épületeik „ökológia-lábnyomának” méretét” – hangsúlyozza Kanyuk László, a Knauf Insulation Kft. marketingvezetője.