A Bitcointól és az Ethereumtól a Dogecoinig és a Tetherig több ezer különböző kriptovaluta létezik, ami megterhelő lehet, amikor először kezd bele a kriptók világába. Hogy segítsünk eligazodni, íme a top 10 kriptovaluta a piaci kapitalizációjuk, vagyis a jelenleg forgalomban lévő érmék összértéke alapján.

 

  1. Bitcoin (BTC)

Piaci részesedés: Több mint 821 milliárd dollár

A 2009-ben Satoshi Nakamoto álnéven valaki által létrehozott Bitcoin (BTC) az eredeti kriptopénz. A legtöbb kriptovalutához hasonlóan a BTC is egy blokkláncon, vagyis egy több ezer számítógépből álló hálózaton elosztott tranzakciókat naplózó főkönyvön fut. Mivel az elosztott főkönyvek kiegészítéseit egy kriptográfiai rejtvény megfejtésével kell ellenőrizni – ezt a folyamatot hívják proof of work-nak -, a Bitcoin biztonságban van és védett a csalókkal szemben, sőt még könnyen is tud Bitcoin vásárlást intézni.

 

A Bitcoin árfolyama az egekbe szökött, ahogyan a Bitcoin közismertté vált. Öt évvel ezelőtt egy Bitcoint körülbelül 500 dollárért lehetett vásárolni. Szeptember 30-án, 2021. szeptember 30-án egyetlen Bitcoin ára több mint 43 000 dollár volt. Ez körülbelül 8600%-os növekedést jelent.

 

  1. Ethereum (ETH)

Piaci részesedés: Több mint 353 milliárd dollár

Az Ethereum egyszerre kriptopénz és blokkláncplatform, a programfejlesztők kedvence a potenciális alkalmazásai miatt, mint például az úgynevezett okos szerződések, amelyek automatikusan végrehajtódnak, ha teljesülnek a feltételek, és a nem-fungible tokenek (NFT).

 

Az Ethereum emellett óriási növekedést is tapasztalt. Mindössze öt év alatt az ára körülbelül 11 dollárról közel 3000 dollárra emelkedett, egyre inkább több mint 27 000%-kal.

 

  1. Tether (USDT)

Piaci részesedés: Tether: több mint 68 milliárd dollár

A kriptopénzek néhány más formájától eltérően a Tether egy stabilcoin, ami azt jelenti, hogy fiat valuták, például az amerikai dollár és az euró fedezik, és hipotetikusan az említett címletek egyikével megegyező értéket tart. Elméletileg ez azt jelenti, hogy a Tether értéke elvileg konzisztensebb, mint más kriptopénzeké, és olyan befektetők kedvelik, akik óvakodnak más érmék szélsőséges volatilitásától.

 

  1. Cardano (ADA)

Piaci részesedés: Több mint 67 milliárd dollár

A kriptószíntéren némileg később megjelenő Cardano a proof-of-stake érvényesítés korai felkarolásáról nevezetes. Ez a módszer felgyorsítja a tranzakciók lebonyolítási idejét, valamint csökkenti az energiafelhasználást és a környezetterhelést azáltal, hogy megszünteti a Bitcoinhoz hasonló platformokon jelenlévő tranzakcióellenőrzés versenyző, problémamegoldó aspektusát. A Cardano az Ethereumhoz hasonlóan működik az okos szerződések és decentralizált alkalmazások lehetővé tételére is, amelyeket az ADA, a natív érme hajt.

 

A Cardano ADA tokenje viszonylag szerény növekedést ért el a többi nagy kriptopénzhez képest. Az ADA árfolyama 2017-ben 0,02 dollár volt. A 2021. szeptember 30-i állapot szerint az ára 2,10 dolláron állt. Ez több mint 10 500%-os növekedést jelent.

 

  1. Binance Coin (BNB)

Piaci részesedés: több mint 64 milliárd dollár.

A Binance Coin egyfajta kriptopénz, amellyel a Binance-en, a világ egyik legnagyobb kriptotőzsdéjén lehet kereskedni és díjakat fizetni.

 

A 2017-es bevezetése óta a Binance Coin túlnőtt azon, hogy pusztán megkönnyítse a Binance tőzsdei platformján történő kereskedést. Most már kereskedésre, fizetési műveletekre vagy akár utazási foglalásokra is használható. Más kriptopénzekre, például Ethereumra vagy Bitcoinra is lehet kereskedni vagy cserélni.

 

Az ára 2017-ben mindössze 0,10 dollár volt; 2021. szeptember 30-ra több mint 382 dollárra emelkedett, ami több mint 382 000%-os nyereséget jelent.

 

  1. XRP (XRP)

Piacirészesedés: Több mint 44 milliárd dollár.

Az XRP-t ugyanazok az alapítók hozták létre, mint a Ripple-t, egy digitális technológiával és pénzfeldolgozással foglalkozó vállalatot, az XRP-t ezen a hálózaton lehet használni különböző valutatípusok cseréjének megkönnyítésére, beleértve a fiat valutákat és más nagy kriptovalutákat.

 

Az XRP árfolyama 2017 elején 0,006 dollár volt. Szeptember 30-án, 2021. szeptember 30-án az ára elérte a 0,94 dollárt, ami több mint 15 700%-os emelkedésnek felel meg.

 

  1. Solana (SOL)

Piaci részesedés: Több mint 41 milliárd dollár.

A decentralizált pénzügyi (DeFi) felhasználások, decentralizált alkalmazások (DApps) és okos szerződések működtetésére kifejlesztett Solana egy egyedülálló hibrid proof-of-stake és proof-of-history mechanizmuson fut, amely segít a tranzakciók gyors és biztonságos feldolgozásában. A SOL, a Solana natív tokenje hajtja a platformot.

 

A 2020-ban indított SOL árfolyama 0,77 dollárról indult. 2021 augusztusára az ára majdnem 140 dollár volt, ami körülbelül 18 000%-os nyereséget jelent.

 

  1. USD érme (USDC)

Piaci részesedés: $31 milliárd dollár fölött.

A Tetherhez hasonlóan az USD Coin (USDC) is stabilcoin, ami azt jelenti, hogy amerikai dollárral fedezett, és az 1 USD:1 USDC arányra törekszik. Az USDC-t az Ethereum hajtja, és az USD Coin segítségével globális tranzakciókat bonyolíthatsz le.

 

  1. Polkadot (DOT)

Piaci részesedés: több mint 28 milliárd dollár.

A kriptovaluták tetszőleges számú blokkláncot használhatnak; a Polkadot (és a névadó kriptó) célja ezek integrálása egy olyan kriptovaluta-hálózat létrehozásával, amely összeköti a különböző blokkláncokat, hogy azok együtt tudjanak működni. Ez az integráció megváltoztathatja a kriptovaluták kezelését, és a Polkadot 2020-as indulása óta lenyűgöző növekedést eredményezett. A 2020 szeptembere és 2021. szeptember 30-a között az árfolyama 872%-kal, 2,93 dollárról 25,61 dollárra nőtt.

 

  1. Dogecoin (DOGE)

Piaci részesedés: Több mint 26 milliárd dollár

A Dogecoin a hírességeknek és az olyan milliárdosoknak köszönhetően, mint Elon Musk. A 2013-ban viccnek indult Dogecoin híressé vált, de az elkötelezett közösségnek és a kreatív mémeknek köszönhetően gyorsan kiemelkedő kriptopénz opcióvá vált. Sok más kriptovalutával, például a Bitcoinnal ellentétben a létrehozható Dogecoinok száma nincs korlátozva, ami a kínálat növekedésével a valuta leértékelődésre hajlamossá válik.

 

A Dogecoin ára 2017-ben 0,0002 dollár volt. Szeptember 30-án, 2021. szeptember 30-án az ára 0,20 dollár volt – ez 101 800%-os növekedést jelent.

 

*Piaci részesedés és árképzés 2021. szeptember 30-án.