Szülőként tudjuk, hogy ha a gyermekünket iskolába küldjük, nagy esély van rá, hogy elkap valamilyen betegséget. Ebben persze nincsen semmi különös, hiszen a közösségben, pláne az akkora zárt terekben, mint egy óvoda vagy általános iskola, könnyen elterjed egy-egy vírus vagy fertőzés.
(Kép forrás: Freepik)

Probléma leginkább akkor van, ha nem a szokásos nátha vagy köhögés tüneteit mutatja gyermekünk, hanem bőrpírt, ne adj’ isten fulladást vagy extrém magas lázat. Ilyenkor, szülőként természetesen megijedünk, hiszen egy addig ismeretlen szimptómával állunk szemben.

Ilyenkor pedig pánikszerűen rohanunk az orvoshoz vagy a kórházba, ahol falakba ütközünk: nincs ránk kapacitás, a sürgősebb esetekkel kell foglalkozni és gyakran akár heteket is várni kell egy-egy szakorvosra. Sajnos, amikor már baj van, nincs mit tenni, csupán türelmesnek lenni, és nyugtatni a gyermekünket, majd együtt átvészelni ezt a nehéz időszakot.

Viszont megelőzhetjük ezt már jóval azelőtt, mielőtt megtörténne a baj, mégpedig magánorvosi biztosítással.

(Forrás: Freepik)

Létezik-e magánorvosi ellátás gyerekeknek?

Mielőtt belemennénk a részletekbe, érdemes egy kisebb kitérőt tenni, hogy tulajdonképpen mit is jelent ez a biztosítási forma. 

Alapvetően kétféle egészségbiztosítás létezik. Az egyik a klasszikus, amelyért cserébe pénzt kapunk (például lábtörés esetén). A másik nagy csoportba pedig azokat soroljuk, amelyek a befizetéseinkért cserébe nem pénzt adnak, hanem szolgáltatást nyújtanak.

Ilyen például a kritikus betegségek külföldi gyógykezelése, ami az utóbbi csoportba, a szolgáltatásfinanszírozó biztosítások közé tartozik. Ezt a formát ugyanakkor csak családosan köthetjük meg, önállóan csak gyermekünknek nincs lehetőségünk ilyen egészségbiztosítást kötni.

Ennek a szolgáltatásfinanszírozó ellátásnak egy másik típusa a magánorvosi biztosítás, ahol a pénzünkért cserébe szintén szolgáltatásban részesülünk. Így olyan ellátásra lehetünk jogosultak, mint például a szakorvosi vizsgálatok, a preventív, megelőző vizsgálatok és a magánorvosi ellátás.

Ezt a magánorvosi ellátást pedig nem csak mi igényelhetjük, szülőként, hanem a gyermekünk számára is. 

Hogyan köthetünk a gyermek számára magánorvosi biztosítást?

Amikor magánorvosi egészségbiztosítást szeretnénk indítani, lehetőségünk van egyéni-, családos-, vagy céges szerződést is kötni.

Amennyiben a gyermekünk részére szeretnénk biztosítást indítani, úgy köthetünk csak a gyermek részére is. Ebben az esetben mi vagyunk a szerződő fél (a szülő, aki köti a biztosítást), a biztosított pedig a gyermekünk lesz (az a személy, aki a magánorvosi ellátást igénybe veheti). Ezt lényegében akkor érdemes kötni, ha mi, szülők már biztosítottak vagyunk, például a cégünk által.

A legtöbb esetben ugyanakkor érdemes elgondolkodni a családi csomagon, hiszen – ahogy például egy csoportos kirándulás esetén, úgy itt is – számtalan kedvezményben, előnyben részesülünk.

Ez egy igazi win-win szituáció mindkét fél számára.

Nekünk azért, mert a biztosítás sokkal olcsóbb, mintha külön-külön kötnénk meg a családtagok számára, a biztosítónak pedig azért, mert a családi biztosítást egy kötvényen oldják meg. Ez azt jelenti, hogy nem kell annyi időt és energiát fordítani a kötvények adminisztrációjára. 

Érdemes tudni, hogy családi csomagot minimum 2 főtől lehet indítani – tehát az egyedülálló, gyermeküket egyedül nevelő szülők számára is ideális. Maximálisan 5 főig lehet kötni, így a nagycsaládosok is köthetnek ilyen típusú biztosítást.

(Zárójelben megjegyezzük, hogy ha cégtulajdonosok vagyunk, úgy lehetőségünk van céges biztosítást is kötni. Ez lényegében hasonló a családi biztosításhoz – vagyis egy kötvényen vezetik -, ugyanakkor lényeges különbség, hogy a családtagok helyett itt értelemszerűen a tulajdonosok mellett az alkalmazottak lesznek a biztosítottak. Ráadásul adó-és járulékfizetési kötelezettségünk is van ebben az esetben. Ez ugyanakkor a gyerekek biztosítására a legtöbb esetben nem alkalmas.)

(Forrás: Freepik)

Hogyan is néz ki ez a gyakorlatban? 

A magánorvosi egészségbiztosítás a gyakorlatban úgy néz ki, hogy ha a gyermekünknek valamilyen panasza van, akkor fel kell hívnunk a biztosítónk ellátásszervezőjét. Miután elmondtuk neki a problémánkat, az ellátásszervező – a panaszok alapján – kiválaszt egy orvost, akihez fordulhatunk.

Természetesen, ha van olyan orvos, akit szeret a gyermek, akkor ezt jelezhetjük az ellátásszervezőnek és kifejezetten hozzá keres számunkra egy megfelelő időpontot. 

Mivel fizetjük a biztosítást, így ez térítésmentes – tehát a gyermek szakorvosi ellátása számunkra nem kerül többlet kiadásba. Ha van olyan orvos, akivel nem áll szerződésben a biztosítónk, de mi mégis ragaszkodunk hozzá, őt is felkereshetjük, azonban ehhez előtte egyeztetni kell az ellátásszervezővel.

Ha jóváhagyja, akkor az orvosunknak ki kell fizetni a gyermek vizsgálati díját, viszont ezt az összeget, a kapott számla alapján, a biztosítónk visszatéríti majd nekünk.

A magánorvosi egészségbiztosítás hatalmas előnye, hogy a call center a nap 24 órájában rendelkezésre áll, így ha  sürgősen szükségünk lenne egy orvosi tanácsra, bármikor fordulhatunk a telefon mögött ülő ügyeletes orvoshoz. 

 

 Milyen előnyökkel jár a gyermek magánorvos?

Mindezeken kívül a biztosító labor-, ultrahangos-, és röntgenes vizsgálatokat is finanszíroz, valamint MRI-t, CT-t, vagy PET-et. A fájdalmasabb, például endoszkópos szövettani vizsgálatoknál pedig könnyíthetünk gyermekünkön úgy, hogy altatásban kérjük az eljárást.

Hogy miből mennyit finanszíroznak, azt minden esetben a biztosítóval kötött konstrukciónk határozza meg. 

Természetesen minél nagyobb havi összeget fizetünk, ez a limit annál magasabb, vagyis annál több vizsgálatot kérhetünk.

Viszont két fontos dolgot érdemes tudni a magánorvosi egészségbiztosítással kapcsolatban. 

Az egyik, hogy nem végeznek sürgősségi beavatkozásokat, így ezekkel a kórházakhoz kell továbbra is fordulnunk, amik TB-alapon működnek.

A másik, hogy nem mennek házhoz az orvosok, így magunknak kell megszervezni azt, hogy a gyermekünket hogyan visszük el hozzájuk.

Ugyanakkor a biztosítási rendszernek köszönhetően (ellátásszervezés) elkerülhetjük a hosszú várakozási időt, és az ezzel járó kellemetlenségeket, ha előzetesen egyeztetett időpontra érkezünk.

(Forrás: Freepik)

További előnyök

Nézzük most meg, melyek a leggyakrabban felmerülő problémák a gyermekek körében, amelyek esetén súlyos tízezreket spórolhat meg számunkra egy magánorvosi biztosítás megléte. 

Allergia-, intolerancia vizsgálatok

Sajnos egyre több gyermeket diagnosztizálnak ételallergiával, intoleranciával – ám ezek a vizsgálatok rendszerint több tízezer forintba kerülnek. 

Magánorvosi biztosítás keretében azonban plusz költségek nélkül is elvégzik számunkra.

Bőrgyógyászati problémák

Fontos, hogy évente egyszer megnézessük az anyajegyeket, és szükség szerint eltávolítsuk azokat, amelyek problémát okozhatnak. Ezt a vizsgálatot, valamint a lézeres eltávolítást szintén igénybe vehetjük a gyermekünk részére. 

Ha problémás a gyermek arcbőre (például kamaszkorban pattanásos), felkereshetünk egy bőrgyógyász szakorvost, aki segíthet a problémán.

Gyógytornák, fizioterápiák

Hétköznapi-, vagy sportsérülések után előfordul, hogy hosszabb rehabilitációra van szüksége gyermekünknek. Ilyen esetekben a fizikoterápia és a gyógytorna jelentősen lerövidítheti a gyógyulás idejét.

Egy specialista segíthet ebben a gyermeknek, így előbb visszatérhet a hétköznapi életéhez.

Ortopédiai cipő 

Nagyon sokan küzdenek ortopédiai jellegű problémákkal, amik idővel súlyosabb gondokat (gerincferdülés, konstans hát-, és derékfájdalom) okozhatnak. Azonban idő és pénz hiányában a legtöbb gyermek nem jut szakszerű ellátáshoz. A magánorvosi egészségbiztosítás keretében ugyanakkor elvégezhetik ezeket a vizsgálatokat is. 

Jó, ha tudjuk azonban, hogy a fizioterápiás kezelést, valamint az allergiavizsgálatokat nem mindegyik csomag tartalmazza – így körültekintően kell kiválasztani a számunkra ideális biztosítást.

Épp ezért kell megfelelően tájékozódnunk a magánorvosi biztosításról, mielőtt végképp döntenénk. Megéri rászánni az időt, hiszen a gyermekünk egészsége múlik rajta – ő pedig később majd hálás lesz nekünk ezért.