Természetes, hogy a szülők szeretnék azt hinni, ha megosztják gyermekeikkel a tudásukat, felhívják a figyelmüket a veszélyekre, akkor ők már biztosan nem követik el ugyanazokat a hibákat. A szó azonban gyakran elszáll, és a gyerekek nem minden szülői jótanácsot fogadnak meg. Ez teljesen normális. Egy valami azonban biztosan mély nyomot hagy bennük: a példa, amit mutatunk nekik.

Ha egy szülő azt tanítja gyermekének, hogy nem a pénz a fontos, de közben a gyermek azt látja otthon, hogy folyamatosan a pénz miatt veszekednek a szülők, akkor a tapasztalat legyőzi a szavakat. Sokkal fontosabb tehát, hogy mit mutatunk, mintsem az, mit mondunk gyermekünknek.

Ez megnehezíti természetesen a szülők dolgát a pénzügyi nevelésben, hiszen mondani könnyű valamit. De nem elég egy hangzatos gondolatot megosztanunk gyermekünkkel, ahogy a felnőtteknek sem elég egyszer elmondani, milyen fontos a megfelelő pénzügyi tervezés. Azt hosszútávon, következetesen példázni csak akkor tudjuk, ha magunk is pénzügyileg tudatossá válunk.

Az alábbiakban Szendrei Ádám, pénzügyi tanácsadót kértük meg, mondja el, miként mutathatnak jó példát gyermeküknek a szülők a pénzügyeket illetően.

1. Vonjuk be a gyermekeket, akár már kis koruktól kezdve

Az első és legfontosabb, hogy a gyermekeket nem kell megvédenünk a pénz megismerésétől. Ne kezeljük úgy a pénzt, mintha valami misztikus dolog lenne, amit a gyermek úgysem érthet meg. Ez a fajta zárkózottság vezet oda, hogy a gyerekek azt hiszik, a pénz az automatából jön, és annyit veszünk ki, amennyit akarunk.

Beszéljünk a pénzről!

Minél korábban kezdjük el bevonni a gyermekeket a pénz világába, és ahogy megismerkednek a számokkal, beszélgessünk velük a pénz és a munka kapcsolatáról. Érdemes havonta legalább egy alkalommal egy családi pénzügyi gyűlést tartani, ahol átbeszéljük a család pénzügyeit, havi céljait, sikereit.

Ekkor kidolgozhatjuk közösen a havi költségvetést, amiben helyet kaphatnak a gyerekek kívánságai is. Látniuk kell, hogy ahhoz, hogy valamit megvegyünk, valami másról le kell mondanunk. Nincs ingyen pénz.

Érdemes a gyerekeket a nagyobb pénzügyi döntésekbe is bevonni, legalábbis megpróbálni elmagyarázni. Ilyen lehet egy lakás, vagy autó vásárlás is. Mutassuk be a pontos döntési folyamatot, a pénzügyi termékeket, a kiválasztás folyamatát, az előnyöket, hátrányokat, és kérjük ki a véleményüket is adott esetben. Remek alkalom, hogy beszéljünk a hitelekről, azok kötelezettségeiről.

Vásároljunk együtt!

A bevásárlások rendkívül jó nevelési lehetőségek, de ehhez nem elég csak elvinnünk a gyermeket. Buzdítanunk kell, hogy aktívan részt vegyen már a tervezési folyamattól kezdve. Megpróbálhatjuk ezt játékosan is, a lényeg, hogy lássa, miként áll össze a bevásárló lista, és abból miként lesz végül valódi bevásárlás.

A folyamat része lehet amint kiválogatjuk online a bevásárolni kívánt termékeket, megnézzük az akciókat, összehasonlítjuk az árakat, termékeket. Hívjuk fel a figyelmet az akciós termékekre, mint spórolási lehetőségre, de ne vásároljunk meg valamit csak azért, mert akciós, ha nincs rá szükségünk.

A spórolást nem féltétlen számban érdemes kifejezni, hanem bemutatni, hogy ugyanazt a termékkosorat olcsóbb termékekből összeállítva esetleg valami plusz dolog is belefér a keretbe. Végezhetünk játékos termék teszteléseket is, hogy megállapítsuk érdemes-e legközelebb a drágábbat megvenni.

Szintén remek alkalom bemutatni, hogy miként működik a bankkártya, a hitelkártya, és miként tartjuk kordában a költéseinket, hogy az mindig a havi kereten belül maradjon. Váratlan kiadások esetén is magyarázzuk el, miként fogunk megbírkózni a feladattal, és emeljük ki a vésztartalék fontosságát.

2. Tisztázzuk a saját értékrendszerünket

Hiába próbálunk meg következetesek lenni, ha esetleg még mi magunk sem tudjuk pontosan, milyen értékrendszert is szeretnénk átadni. A legtöbben nem is gondolkodnak ezen, pedig egy igen fontos kérdés, hiszen ha egyszer így, egyszer úgy viselkedünk, akkor a gyermekek könnyen összezavarodhatnak. Főként, mivel a két szülő is eltérően vélekedhet dolgokról.

Mi a fontos számunkra?

Érdemes átgondolni például, hogy miként tekintünk a márkás, vagy drága holmikra. Hiába mondjuk a gyermekeinknek, hogy „nem a ruha teszi az embert”, ha közben azt látják, hogy csak a legmárkásabb ruhákban vagyunk hajlandóak megjelenni, bárhova is megyünk. Hiába mondjuk, hogy „nem a pénz boldogít”, ha ajándékba mindig csak drága kütyüket veszünk egymásnak.

A másik fontos kérdés, hogy miként beszélünk a munkáról: mint kötelező rossz, amit Apa és Anya minden nap végigszenved a gyerekekért, vagy mint hivatás, amit szívvel lélekkel végzünk, hogy jobbá tegyük a világot? És nem csak a szavak, de a tetteink is számítanak! Minden reggel mérgesen megyünk dolgozni? Vagy tele energiával? Ez nagyban függ természetesen attól, hogy a szülők ezt miként élik meg. Ezért fontos, hogy először magunkban tegyünk rendet!

Milyen erényeket akarunk átadni?

És mi a helyzet a türelemmel? Türelemre tanítjuk a gyermekeinket, de valóban képesek vagyunk-e türelmet tanusítani, amikor megtetszik az új autó, vagy beleszeretünk egy nagyobb házba? Képesek vagyunk-e bemutatni gyermekeinknek, miként gyűjthetünk össze pénzt a vágyainkra, ahelyett, hogy azokat hitelből, azonnal finanszíroznánk? Meg tudjuk-e ezáltal tanítani nekik ugyanezt?

Végül pedig: csak mondjuk, hogy fontos a nagylelkűség, vagy rendszeresen bizonyítjuk is ezt? Segítünk másoknak úgy, hogy azt gyermekeink is lássák? Végzünk önkéntes munkát, netán külön takarékoskodunk, hogy közösen adományozhassunk? Érdemes megtanítani gyermekeinknek az adományozás örömét, hiszen kutatások szerint ez az egyik legjobb módja, hogy a pénzünket boldogságra váltsuk. Mutassunk jó példát, és bátorítsuk gyermekeinket, hogy adományozzanak.

Lehetőleg ne egy online szervezet bankszámlaszámára való utalás legyen az adományozás, hanem valami olyan közös program, ahol tényleg kapcsolatba kerülhetünk a rászorulókkal, és gyermekeink megtapasztalhatják, mit jelent adni.

3. Legyünk pénzügyileg tudatosak

Csak akkor fogunk tudni jó példát mutatni, ha mi magunk is alapvetően jó példát követünk. Ha pénzügyileg tudatosak akarunk lenni, akkor pedig szükségünk van pénzügyi tervre. A pénzügyi terv része kell, legyen a várható kiadások és bevételek megtervezése, és a pénzügyi céljaink eléréséhez szükséges összegek kiszámítása.

Tervezzünk előre!

A pénzügyi terv segít, hogy pontosan lássuk, milyen útvonalat akarunk bejárni, tudjuk merre megyünk, tudjuk, mire, mennyit akarunk költeni. Lehet elsőre túl macerásnak tűnik, de ez a legjobb módja, hogy a szülők – és az egész család – tisztában legyen azzal, mi történik a pénzügyek terén. Ha nincs pénzügyi tervünk, ha nem tudjuk, mennyit keres, vagy költ a másik fél, akkor könnyen veszekedések lehetnek a pénz miatt. Ez pedig nem jó üzenetet hordoz a gyermekek számára.

Lehetőleg kerüljük a pénzről szóló veszekedést, és igyekezzünk nyugodtan, megfontoltani beszélni róla. A pénz egy eszköz, amit a család közösen próbál meg okosan felhasználni és kezelni…

Tűzzünk ki célokat!

Egy, már kisgyermek kortól alkalmazható feladat, hogy a család évente meghatározza a céljait közösen. Ezt megtehetjük például Karácsony után, de még Szilveszter előtt. Remek program, ha mindenki lerajzolja a céljait, vagy magazinokból montázst készítünk a képek kivágásával. Miután elkészültek a képek, beszéljük át, ki, mit szeretne, és pénzügyileg mit jelent az adott cél.

A szülők, és a nagyobb gyermekek céljaihoz nyugodtan rendelhetünk konkrét összegeket, és kiszámolhatjuk, adott összeg megtakarítása mellett, mennyi időbe telik összegyűjteni az összeget. A család közösen gondolkodhat rajta, miként lehetne a legoptimálisabban elérni az adott célokat. A célok alakulását utána a havi megbeszéléseken nyomonkövethetjük, így a gyermekek látják, miként lesz az ünnepi montázsokból valóság. Mikor valóra válik, ne felejtsük el emlékeztetni őket arra a pillanatra, amikor még csak álmodoztunk róla!

Fektessünk be közösen!

Serdülő korban már nyugodtan beszélhetünk a gyermekeknek a befektetések világáról is, és megmutathatjuk, miként kezeljük a saját megtakarításainkat. Nyissunk közösen értékpapírszámlát, vegyünk közösen részvényt! Remek ötlet például a gyermekünk kedvenc márkájának részvényét megvásárolni, amivel ő tulajdonos lehet abban a cégben, amelyiknél az osztálytársai is vásárolnak.

Beszélhetünk a gyermekeknek indított gyermekcélú megtakarítási számlákról is, amik a majdani továbbtanulásukat, vagy életkezdésüket fogja segíteni. Bátoríthatjuk őket is arra, hogy tegyenek félre, de ezt semmiképpen se erőltessük: a gyermekek ilyen távon csak egy fekete lyukat látnak egy hosszútávú megtakarításban, ami könnyen elveheti a kedvüket.

4. Ha hibázunk, beszéljük át

Végül, de nem utolsó sorban pedig, készüljünk fel, hogy olykor hibázni fogunk. Ez teljesen természetes: a vita hevében, vagy egy hirtelen döntési helyzetben alighanem előfordul, hogy rossz példát mutatunk.

Eljövünk a boltból, észrevesszük, hogy nem jól adtak vissza, nevetünk egyet, és elhajtunk. Mikor aztán rájövünk, hogy ezzel aláástuk a becsületességről adot leckéket, két dolgot tehetünk. Vagy megmagyarázzuk magunknak, hogy „ez nem is volt nagy gond”, nincs mit tenni, és annyiba hagyjuk, vagy túllépünk az egónkon, és egy nagyon értékes leckét adunk át gyermekeinknek.

Azt, hogy márpedig hibázni lehet, és mindenki hibázik. A kérdés az, hogy a hibát felismerve, van-e bátorságunk felvállalni a felelősséget, és helyrehozni, amit elrontottunk.

Az adott szituációban például leülhetünk gyermekünkkel, és elmondhatjuk, hogy Apa bizony most nagyot hibázott. Mindenkivel előfordul, hogy az adott pillanatban rosszul értékeli a helyzetet, és nem figyel oda, mit tesz. Viszont nem késő helyrehozni, ezért örülnénk neki, ha holnap velünk együtt eljönnének, és visszavinnénk a boltba a pénzt, ami nem a miénk.

Ez egy igazán bölcs döntés volna, és egy valódi bizonyíték arra, hogy komolyan gondoljuk, amiket mondunk! Egy életre szóló lecke, nem csak pénzügyi szempontból. Ha hibázunk, és felismerjük, akkor ne féljünk azt bevallani és helyrehozni. Beszéljük át, legközelebb, miként lehetne azonnal felismerni a helyzetet, és miként tudnánk jobban dönteni.

Összefoglalás

A gyermekek pénzügyi nevelése nem megy egyik napról a másikra. Sajnos nem elég hangzatos tanításokkal előrukkolni, mert a legfontosabbak valójában a tetteink. Akkor tudunk jó példát mutatni, ha mi magunk is pénzügyileg tudatos életet élünk. Fejlesszük tehát először is magunkat, a mi apró szokásainkat, amiket majd gyermekeink is át tudnak venni.

Ne féljünk a kudarcoktól, sokkal inkább tanuljunk belőlük! Használjuk őket arra, hogy egy még nagyobb leckét adhassunk át gyermekeinknek a becsületről, a felelősségvállalásról, és arról, hogy sosem késő változtatni a dolgokon, ha később meggondoljuk magunkat. Ha jóvá teszünk valamit, amit elrontottunk, az nem a gyengeség jele, hanem a bátorságé.

Ha szeretnéd fejleszteni magad pénzügyekben, kérd ingyenesen a 14 napos pénzügyi kihívást és tréninget, amiben 7 értékes leckét osztok meg veled arról, hogyan lehetsz tudatosabb a pénzügyeidben!