Az adventi koszorú készítés nem nagy ördöngősség. Egyszerűen elkészítheted, akár a gyerekeket is bevonhatod a kreatív részébe, jó móka lesz! Megmutatjuk neked az adventi koszorú készítés lépéseit, amely segítségével könnyen és gyorsan elkészítheted saját adventi díszed. Ha szeretnéd a legszebb adventi koszorú készítés mesteri fortélyait saját kezűleg elvégezni, akkor jó helyen jársz!

Hogyan fogjak hozzá az adventi koszorú készítéshez?

A legfontosabb az alapanyagok kiválasztása és beszerzése. Először el kell döntened, hogy milyen formájú és anyagú koszorúalapot választasz. A lehetőségeid végtelenek. A legfontosabb, hogy a koszorúalap méretéhez válaszd meg a kiegészítők mennyiségét. Figyelj arra, hogy az andventi koszorú készítése után inkább maradjon meg egy pár dísz, mintsem kevés legyen.

Mi kell az adventi koszorú készítéshez?

Az adventi koszorú készítés elengedhetetlen kozzávalói:

  • Koszorúalap: szalma, hungarocell, vessző, fa, üveg
  • Szalag, vagy más textil pl. szörme
  • Betüzős díszek, termések, toboz, kisméretű karácsonyfa gömbök,esetleg feliratok (lézervágott fa)
  • Gyertyatüske
  • 4db adventi gyertya (lehetőleg cseppmentes)
  • Ragasztópisztoly

Az adventi koszorú kellékeket itt találod!

 

Adventi koszorú készítés alapanyagai

 

Az adventi koszorú készítés előkészületei

Miután kiválasztottad az adventi koszorúd alapját és a kiegészítőket, csinálj szabad helyet az asztalon. Az asztalt terítsd le újságpapírral, vagy terítővel, mert az adventi koszorú készítés során a ragasztópisztoly és a forró viasz kárt tehet benne. A ragasztópisztolyt melegítsd elő, én általában az adventi koszorú késztése előtt már 10 perccel előbb bedugom. Helyezd az összes kelléket és kiegészítőt az asztalra.

 

Az adventi koszorú készítés lépésről lépésre

Ha a következő egyszerű lépéseket pontosan követed, akkor az adventi koszorú késztés kiváló szórakozás lesz. A folyamatba bevonhatod a gyereket is. Az adventi koszorú készítés nem csak kiváló időtöltés, hanem a csemeték kézügyessége is fejlődik közben.

 

1. Az adventi koszorú készítése: a koszorúalap bevonása

A kiválasztott formájú koszorúalapot be kell vonnunk a kiválasztott színű szalaggal, vagy szőrmével. Egy 25 cm átmérőjű adventi koszorú készítéséhez kb. 2,5-3 méter hosszú 5cm széles anyagra lesz szükséged. A ragasztópisztoly segítségével nyomj egy kis ragasztót az alapra, lehetőleg alul, ahol majd nem fog látszani az adventi koszorú elkészítése után, majd nyomd rá határozott mozdulattal a szalag egyik végét. A ragasztó kb 1 perc alatt megszilárdul és folytathatod a „munkát.”

Kezdd el a szalagot szorosan feltekerni a koszorúalapra úgy, hogy a rétegek minimálisan fedjék egymást. Az ívek belső felénél nagyobb lesz az átfedésed, de ne ess kétségbe, a díszítés után ez nem lesz látható. 🙂

Mikor körbe értél az alapon, rögzítsd a szalag másik végét is a ragasztópisztollyal.

Amennyiben az adventi koszorú készítéshez szőrmét, kötött anyagot vagy textilt használsz, nem szükséges átfedni a rétegeket, hanem szorosan egymás mellé kell feltekerni. A vastagabb textil bevonatoknál több helyen is rögzítheted az anyagot, mert a ragasztó nem fog átütni, és stabilabban fog állni a koszorún.

Fontos, hogy a hungarocell alapra kevés ragasztót vigyünk fel, illetve a pisztoly végét ne nyomjuk hozzá, mert a alap megolvadhat!

 

2. A gyertyatüskék rögzítése

Most el kell döntened, hogy hova szeretnéd helyezni a 4 adventi gyertyát a koszorún. Ezt megteheted négyzet alakban, de akár sorba is rakhatod őket. Ha mérőszalaggal méred ki a gyertyák közötti távolságot biztos, hogy szabályos és esztétikus végeredményt kapsz. A tüskék helyét megjelölheted egy filctollal. A tüskét óvatosan szúrd bele a koszorúalapba, de előtte vigyél fel a kis „tányérra” ragasztót. Ezzel rögzítheted a tüskéket. Fontos, hogy a gyertyákat csak az adventi koszorú készítés végén helyezd fel! Lentebb megírjuk, hogyan.

 

3. Adventi koszorú készítés következő lépése a díszítés

A díszítéshez nincs különösebb előírás. Csak a te fantáziádon múlik. Díszítheted csíkokban, átlósan, vagy mindenféle struktúra nélkül is. Egy dolgot tudunk ajánlani, hogy kezd a nagyobb díszeket felhelyezni, majd ha elfogytak akkor a még szabad részeket kitöltheted a kisebb kiegészítőkkel. Ha szeretnél figurát tenni az adventire, akkor azokat ragaszd fel legelőször.

Én általában a kisméretű karácsonyfagömbökkel (max. 3 cm) kezdem, majd jönnek a különböző tobozok és termések, majd a végére maradnak a betűzős, drótos bogyók és a kis zsenlia golyócskák.

 

 

4. A kiegészítő scrapbook táblák és egyéb feliratok felhelyezése az adventi koszorúra

Már majdnem a végére értünk az adventi koszorú készítésnek. A megjelenést finomíthatjuk különböző feliratokkal és kiegésztőkkel is.

 

Adventi koszorú készítése - kiegészítők

 

5. Az adventi koszorú készítés utolsó lépése: a gyertya rögzítése a koszorún

Az utolsó feladat a gyertyák elhelyezése a koszorún. Ehhez szükséged lesz egy öngyújtóra, vagy egy gyufára, amivel a gyertyatüskét megmelegíted, hogy a tű könnyen beleszúródjon a viaszba. A gyertyák elhelyezésénél figyelj rá, hogy a gyertya közepét szúrd merőlegesen a gyertyatüskére. Így a gyertya szépen rá fog ülni gyertyatüske tányérjára. Én szoktam egy kis ragasztót is nyomni a gyertya alá, így még stabilabb lesz.

Az adventi koszorú készítés legfontosabb feladata ez! Minden esetben győződj meg róla, hogy a gyertyák stabilan állnak, mert a lötyögős és nem jól rögzített gyertya könnyen eborulhat és tüzet okozhat!

Adventi koszorú készítés - gyertya rögzítése

Adventi koszorú készítés tippek és trükkök

Javasoljuk, hogy a drótos kiegészítőket is kend be egy kis ragasztóval a biztos tartás érdekében.

Ha kész vagy a díszek felhelyezésével, de mégis hiányérzeted lenne… Egy glitteres masni, egy felirat, vagy egy pici fenyőfa is fel tudja dobni az adventi koszorút.

A szalma alappal sokkal jobb dolgozni, mint a hungarocell alappal. Ha kezdőként vágsz bele az adventi koszorú készítésbe használj szalmából készült koszorúalapot.

A vessző alapből kitűnő minimál illetve skandináv stílusú adventi koszorú készíthető. Ha számodra a kevesebb néha több, és meg akarod spórolni az adventi koszorú készítésnél a bevonattal való bíbelődést, akkor bátran használj vessző alapot!

Reméljük, hogy kedvet kaptál egy saját adventi koszorú készítéshez.

Mutatunk pár igazán stílusos adventi koszorút amiket neves virágkötök készítettek. Ha van kedved, elkészítheted ezen koszorúk pontos mását is!

Forrás: https://esperanzabolt.hu/adventi-koszoru-keszites