Hogyan keletkeznek és milyen tulajdonságaik vannak a ciklonoknak és az anticiklonoknakA ciklonok és anticiklonok keletkezése a mérsékelt éghajlati övre jellemző. Jelentős szerepük van az egyes éghajlatok jellemzőinek kialakításában, részben a csapadék, részben a hőmérséklet vonatkozásában.

 

Ciklonok keletkezése: két különböző hőmérsékletű levegő összeütközésével és ennek következtében örvénylő mozgásával keletkezik. Főleg óceánok, tengerek felett keletkeznek, elég jól körülhatárolható területen. A hozzánk érkező ciklonok zöme Izland környékén keletkezik, majd a nyugati szelek hatására halad kelet felé. Mozgása nem egyenes, általában hullámszerű pályán halad. Több ezer km megtétele után ereje fokozatosan gyengül, a ciklon elöregszik, majd megszűnik.

A ciklonok jellemzői: A ciklonok középpontjában a légnyomás alacsony, mert a levegő felfelé áramlik benne. A feláramló levegő helyére a ciklon külső részéből érkezik levegő, tehát befelé áramlás történik. A ciklonok külső zónájában lefelé mozog a levegő, ezért itt a légnyomás magasabb, mint a központban. A ciklonokban a levegő nem egyenes mozgást végez, hanem örvénylik, mégpedig az óramutató járásával ellentétes irányban.

Csapadékképződés a ciklonokban: A ciklonokban lévő eltérő hőmérsékletű légtömegek érintkezési vonala a front. Háromféle frontot különítünk el: meleg, hideg és záródó front.

a) Meleg front: akkor alakul ki, amikor a ciklonban lévő melegebb levegő rásiklik a ciklonon kívüli hidegebb levegőre. Mivel a meleg levegő viszonylag lassan mozog, a felsiklás szöge kicsi marad. A kialakuló csapadékzóna ezért viszonylag széles lesz, a felhőzet összefüggő, a csapadékhullás nem túl intenzív, de viszonylag hosszú ideig tart. Melegfront esetén a szél gyenge marad

b) Hideg front: kialakulhat akkor is, ha a ciklon meleg levegője is hidegebb, mint azé a területé, ahová érkezik. Gyakoribb azonban az, hogy a ciklon hideg levegője (mivel gyorsabban mozog mint a meleg) utoléri az előtte mozgó meleget és a magasba löki. Mivel a folyamat gyors, a hideg levegő meredek falán a meleg hirtelen áramlik a magasba, ezért a keletkező felhőzóna keskeny, a felhőzet gyakran szakadozott zivatarfelhőkből áll, a csapadékhullás intenzív, de nem tart túl hosszú ideig. Hidegfrontok esetén erős gyakran viharos erejű a szél.

c) Záródó front: A gyorsabban mozgó hideg levegő előbb-utóbb a ciklonban lévő összes meleg levegőt a magasba emeli, gyakorlatilag körbeér. Amikor a hidegfront utoléri a melegfrontot azt nevezzük záródó frontnak. Ilyenkor még az utolsó csapadékmennyiségét kiadja a ciklon, majd fokozatosan megszűnik.

Anticiklon keletkezése: Mivel a ciklonok alacsony nyomású területek, a köztük lévő zóna magas nyomású lesz. Ezeket a magas nyomású területeket nevezzük anticiklonoknak. Másik keletkezési módjuk a szárazföldek belsejére jellemző (pl. Szibéria). Itt télen a nagyon erős lehűlés miatt keletkeznek magas nyomású területek, vagyis anticiklonok.

Anticiklonok jellemzői: Minden fordított mint a ciklonoknál. Belsejében magas, külső részein alacsony a nyomás. A felszín felett a levegő a közepéből kifelé áramlik és az órajárás irányába forog. Belsejében lefelé, kívül felfelé áramlik a levegő. Az anticiklonokra a csapadékképződés nem jellemző, száraz időjárást okoz. Magyarországon nyáron száraz forró, télen száraz nagyon hideg időjárást okoz.