Az előadásban Foki Tamás, a budapesti Fazekas Mihály Általános Iskola és Gimnázium vezetőtanára az első világháború legfontosabb eseményeit és jellegzetességeit tekinti át.

Adatok, térképek segítségével elemzi a háború kitörésének okait, a háborúban részt vevő országok erőviszonyait, összefoglalja a háborús frontokon történt események lényegét. Az első világháború fő jellemzője az állóháború. Az előadás érdekes képek segítségével ismertet meg e kegyetlen harcmodor eszközeivel, köztük a hadiipar új találmányaival. Megemlékezik az előadó a háborús célokra felhasznált állatokról. Tanulságos a háborús propaganda bemutatása, és nem marad el a hátországokban kialakult helyzet ismertetése sem. Az előadás végén sor kerül a háborús veszteségek számbavételére és a háború következményeinek bemutatására. Megtudhatjuk azt is, miért vált az első világháború fontos korszakhatárrá az emberiség történetében.

Ha a viszonylag hosszú filmet két részletben szeretnénk megnézni, első alkalommal a háborúhoz vezető utat és a hadi eseményeket tekintsük át (kb. 18,11 percig), másodszorra pedig a háború jellemzőit és mérlegét (kb. 18,12 perctől).