A slam poetry az egyik legnehezebb meghatározható kulturális mozgalma az elmúlt évtizednek. Folyamatosan próbálják meghatározni, gyakorlatilag már a műfaj részévé vált, hogy meghatározza önmagát.

 

 

 

 

 

 

Mi a slam poetry?

Talán ez a legvitatottabb kérdés a slammel kapcsolatban. A slam pontos meghatározása a műfaj jeles képviselői számára is gondot jelent. Nem egy interjúban zárkóznak el ettől a kérdéstől, vagy éppenséggel adnak egymástól teljesen eltérő válaszokat.
A slam poetry a vers, az előadóművészet és a hip-hop kultúra elemeit ötvöző, közönség előtt 3-4 percben előadott műfaj. A lényeg sokal inkább az előadáson – mint végső produktumon – van, mintsem az írott szövegen. Vannak improvizatív és zenével ötvözött változatai, de alapértelmezés szerint a slam előre megírt szöveg alapján, zenei aláfestés nélkül előadott mű.

A gyökerei

A slam poetry kezdetei 1984 novemberére datálhatók, a Get Me High Chicago-i lounge színpadára. Eleinte teljesen kis közönnséggel zajlottak az események, gyakorlatilag abból állt, hogy amatőr költők – fűzfapoéták olvasták fel – adták elő műveiket kisebb közönség előtt. Ez az idők során már nagyon sok formát öltött, versenyszerűen, csapatosan, zenével, színházzal ötvözték. A műfaj hihetetlen nagy szabadságot szab, és mivel önmagában is több művészeti forma ötvözete, könnyen párosítható bármilyen stílussal.

 


Salm Poetry Magyarországon

Magyarországon az elmúlt néhány év egyik legtrendibb műfajának és kutlurális mozgalmának mondható a slam poetry. Ugyanakkor ellentmond annak az előítéletnek, hogy a soron következő új nemzedék közömbös lenne a kultúra, az irodalom és az őt körülvevő világgal szemben. Egyáltalán nem az. A slam pedig Magyarországon is megtalálta egy lehetséges formáját annak, hogy hogyan szólítsa meg ezt a célközönséget, hogyan vegye rá, hogy beleszóljon a külvilág dolgaiba. A műfaj egyik legfontosabb tényezője, hogy bárki számára teljesen nyitott. Míg egy pályakezdő költő elindulását az első irodalmi folyóiratban való megjelenésig több évnyi előkészület előzi meg, a slam poetry színpadán gyakorlatilag kettesben vagy a mikrofonnal, a közönség figyeli minden mozdulatodat, és három perc alatt eldől, hogy a mennybe vagy pokolra küldenek.

 

 

 

Az utóbbira nem sok példa van – a slam nézői nem csak közönséget, hanem többnyire közösséget is képeznek. Nagyon ritkán van az, hogy egy kezdő fellépőt kihurrogjanak, a műfaj hiehetetlenüól nyitott a kezdők számára. Minden jól sikerült sort, minden jó poént megtapsolnak, bátorítanak. Úgy hogy aki magában érzi a kakaót, annak mindenképpen érdemes kipróbálnia ezt a műfajt 🙂
A magyarországi slam poertyről bővebben a hivatalos oldalukon olvashattok, az eseményekről a Slam Poetry Magyarország hivatalos facebook oldalán is tájékozódhattok.

Slam vs. Irodalom

Az elmúlt náhyán évben a slam hatalmas népszerűségre tett szert – nem csupán a fiatal generációk körében. Ugyanakkor a kortárs irodalom képviselői és kritikusai folyamatosan támadták, mondván, hogy a magas kultúra ellen szól, elveszi a figyelmet az irodalomról. Folyamatos vita övezte azt a kérdést is, hogy mondható-e egy slam poetry szöveg versnek, egyáltalén tekinthetünk-e rá úgy, mint művészi alkotásra. Manapság nagyjából megbékélni látszik a két tábor. Számos olyan közreműködésre van példa, ahol a műfajok megtalálják a közös forrási pontot, és egyre gyakrabban kerül már be a slam irodalomórákba is, egyre nyitottabbak irányában a tanárok. A slam poetry műfaja a hagyományos kultúrát. az olvasást nem helyettesíti, hanem népszerűsíti, felhívja rá a figyelmet. Remélhetőleg a közeljövőben minél több sikeres próbálkozás fog születni ezen a téren, hisz a lehetőség ott van, csupán élni kell vele.

Forrás: http://hirmagazin.sulinet.hu/hu/muveszetek/mit-tanulhatunk-a-slam-poetrybol