Újra vitorlát bontanak a pillepalack kalózok

Idén júliusban a Tiszán harmadik alkalommal indul útjára a PET Kupa. A „legénység” a folyóból és az ártéri erdőkből összegyűjti a műanyag palackokat, majd a hulladékból hajókat épít és nekivág a folyónak. Március 22-én, a Víz Világnapján néhány elszánt kalóz és hajója már készen áll a kihívásra.

Mindenki tudja, hogy a műanyag palack milyen könnyedén úszik a vízen. Azt már sokkal kevesebben tudják, hogy milyen pompás hajó építhető belőle. A PET Kupa résztvevői évről-évre megépítik a maguk hajóit. Nem is egyet, hanem egy egész flottát. Vízre szállnak és több mint száz folyamkilométert hajóznak velük a Tiszán. A hajósok PET Kalózoknak hívják magunkat, mert harcban állnak. Annak a hatalmas műanyag palack áradatnak üzennek hadat, amely évről évre elárasztja a Tiszát.

Az áradó Tisza iszonyú mennyiségű háztartási hulladékot és rengeteg pillepalackot, vagy más néven PET palackot sodor magával. Helyenként annyit, hogy alig lehet látni tőlük a víztükröt. A PET palackok túlnyomó része határainkon túlról, Ukrajnából és Romániából származik, ahol bevett gyakorlat, hogy a házak körül keletkezett szemetet az ártérben helyezik el. A téli hónapokban felgyűlt hulladékot a tavaszi olvadékvízből és esőtől megduzzadt folyó felveszi, átszállítja a határon, majd az alsóbb szakaszokon ártéri erdőkben, homokszigetek partján rakja le. A hulladék mennyiségre jellemző, hogy helyenként több méter magas pillepalack halmok képződtek, amelyeken nemcsak a mozgás veszélyes vagy lehetetlen, de a növényzet sem tud megtelepedni. Veszélybe kerülnek azok a csodálatos vízparti és ártéri területek, amelyek évszázadok óta különleges és sokszívű élővilágnak adnak otthont. A probléma megoldásához országok közötti összefogásra, helyi közösségek aktivitására, ismeretterjesztésre, hagyományteremtésre, szemléletformálásra van szükség.

A tavasz közeledtével a hóolvadás és a folyók duzzadása az idén is hamarosan elkezdődik. A PET Kupa legénysége a március 22-i víz világnapja alkalmából Szigetmonostorra kapott meghívást, ahol a Faluházban bemutatják a 2014-es PET Kupa egyik díjnyertes hajóját, a CsakPET nevű kajakot. Ugyanekkor Békéscsabán, a Csabagyöngye Kulturális Központban az első PET Kupát bemutató televíziós filmsorozat kerül műsorra.

A PET palackok elleni harc az idén harmadik alkalommal kerül megrendezésre. A szervezők ahol csak lehet, csatlakoznak a már meglévő szemétszedő akciókhoz, és a helyi településekkel is felveszik a kapcsolatot, bátorítják őket a gyűjtésben való részvételre, és igyekeznek mindenhol pozitív példákat mutatni a hulladék kezeléséhez.

„A korábbi évek tapasztalataiból azt látjuk, hogy kellő összefogással sok ezer palackot, üveget és más hulladékot tudunk összegyűjteni. Közben a filmesek mindent dokumentálnak, filmen, fotókon, képben és hangban. Aztán az összegyűjtött hulladékból készülnek azok a hajók, amelyek fedélzetéről még jobb hatásfokkal folytatható a szemétvadászat. Szerencsére azt láttuk, hogy aki csatlakozik az akcióhoz, azt az események úgy elragadják, mint a tiszai árhullám!” – mesélte Hankó Gergely, az ÖKO-Pack Nonprofit Kft. munkatársa, aki a PET Kupa szervezőit a hulladékkezeléssel kapcsolatos problémák megoldásával segíti.

“Nagy segítség nekünk, hogy az ÖKO-Pack partnerként mellénk állt. A PET Kupa idén lesz három éves, és az első két rendezvény során kiderült: a hulladékkezelés olyan feladat, amihez mi egyedül kevesek vagyunk. Biztosak vagyunk benne, hogy idei PET Kupa – a partnereinknek köszönhetően – nagyobb és eredményesebb lesz, mint eddig bármikor “ – mondta el Molnár Attila Dávid, a program egyik ötletgazdája és szervezője. “Nagy öröm az is, hogy sikerrel zárult az első nyilvános nevezés. 2015-ben a PET Flotta méretét tekintve legalább kétszeresen felül fogja múlni a tavalyit, amikor nyolc PET hajó állt rajthoz.- tette hozzá  a szervező.

A PET Kupa – A nagy verseny:
http://petkupa.hu/a-verseny/

A tiszai PET palack áradat
Véget akarunk vetni a szennyezésnek!
rövidfilm:
https://vimeo.com/101609929

fotók:
http://petkupa.hu/szemetvadaszat/

Március 22., Víz Világnapja programok:
http://www.vizhalember.hu/page/2606/html/2015.html
http://www.szigetmonostor.hu/~szigetmo/images/dokumentumok/egyeb_dokumentumok/Viz_Vilagnapja_rendezveny_2015.pdf