Minden magyarországi közoktatási intézmény számára ingyenesen elérhető, természettudományos ismereteket oktató digitális tananyag…

 

 

 

 

2015 | 03 | 31
HONOR SZOLGÁLTATÓ KFT.
3527 Miskolc, Bajcsy-ZsilinszkyEndre u.15.
Email:     honorkft@gmail.com
Honlap:    www.virtualisszertar.hu

A HONOR Szolgáltató Kft. és az E-AnimationsZrt. konzorciumi együttműködésben minden magyarországi közoktatási intézmény számára ingyenesen elérhető, természettudományos ismereteket oktató digitális tananyagot fejlesztett.
A „Virtuális szertár – természettudományos kísérletek és megfigyelések gyűjteménye”nevet viselő új, korszerű oktatási szoftvert az Új Széchenyi Terv TÁMOP-3.1.2 „Új tartalomfejlesztések a közoktatásban” című kiírásban, a TÁMOP-3.1.2.12/2-2012-0004 azonosítószámú projektben mintegy 400 millió forintos európai uniós támogatásból valósította meg a konzorcium. Az új digitális tananyag magával ragadó vizualitásával érthetővé varázsolja, és a digitális technológia világába született diákok számára is befogadhatóvá teszi a természettudományokat.

A természettudományos tantárgyak oktatása során szükséges olyan vizuális és korszerű szemléltető eszközök használata, melyek a kor igényei szerint jelenítik meg a természettudományos kísérleteket és azok tudományos magyarázatait. A létrejött „Virtuális szertár” szoftver e vizuális és technológiai igényre nyújt újszerű megoldást az általános iskola 7-8. osztályos, és középiskola 9-12. osztályos tanulók számára. A digitális tananyag segítségével a diákok igazán látványos grafikai környezetben modern háromdimenziós animációk, és hozzájuk kapcsolódó tesztfeladatok segítségével sajátíthatják majd el a kémia, fizika, biológia, természetföldrajz tantárgyakhoz kapcsolódó alapvető természettudományos ismereteket.

A projekt során 2013 őszétől 2014 áprilisáig egy átfogó pedagógiai és infó-kommunikációs kutatási-fejlesztési tevékenység keretében megfogalmazásra kerültek a tanulási környezet kialakításával kapcsolatos főbb javaslatok és szempontok. Ezt követte a rendszerfejlesztés véglegesítése, valamint kipróbálása. 2014 szeptemberében a javaslatok alapján a keretrendszer véglegesítése valósult meg. A projekt szakmai megvalósítását a fejlesztés teljes ideje alatt 11 közoktatási intézmény és 16 gyakorló pedagógus segítette.
A tananyagfejlesztés során létrejött interaktív tananyaggyűjtemény 100 darab tanegységet tartalmaz, amely a Nemzeti Alaptanterv célkitűzéseire épül, de a kerettantervektől, tankönyvektől független. Olyan természettudományos megfigyelések, vizsgálatok és kíséreltek alkotják a tananyagot, amelyek a gyakorlatorientált, a felfedezésekre, a problémahelyzetekre épülő tanítási, tanulási gyakorlat megvalósítására, ezeken keresztül pedig a mindennapokban tapasztalható természettudományos jelenségek és a tananyag élményszerű összekapcsolására, a motiváció megteremtésére és fenntartására alkalmasak.

A „Virtuális szertár” úgy készült, hogy felhasználása egyszerű, alapvető számítógépes ismeretekkel is használható legyen. A szaktanárok segítésére tanári kézikönyv, óravázlatok, valamint a szoftver technikai használatát segítő felhasználói kézikönyv is készült.

 

A nagyobb méretért kattintson a  képekre!