Kötelező készségfejlesztés kezdődik szeptembertől az általános iskolák 5-6-ik osztályában. Ugyan a változásokat öt évvel ezelőtt határozták el, a rendszerre még nincs felkészülve a magyar közoktatás – mondja Szabó Endre, a Nagycsaládosok Országos Egyesületének (NOE) elnöke.

Az általános iskolák 5-6-ik osztályában a tanórák 25 százalékát kell ősztől készségfejlesztő foglalkozásokra fordítani, miközben az eddigi tananyag nem csökken. A hivatalosan „nem szakrendszerű oktatásnak” nevezett rendszerben a pedagógusok adott témákat érintve beszélgetnek az őt körbeülő diákokkal.
A csökkenő gyermeklétszám problémáját családbarát adózás bevezetésével oldaná meg Szabó Endre, a NOE elnöke, mely figyelembe veszi, hány eltartott jut egy keresőre. A többgyermekes családok számát szeretné növelni a kormány is, az Új tudás program részeként e célból létrehozott óvodáztatási támogatást bírálta azonban a Magyar Nemzet. A polgári napilap nem tartja helyesnek, hogy csak azon hátrányos helyzetű óvodások családja kap támogatást, ahol a szülők legfeljebb általános iskolai végzettséggel rendelkeznek.
A tanárok akkreditációs tanfolyamokon sajátítják el a szükséges ismeretanyagot, a kötelező és drága képzéseket azonban Szabó Endre megalázónak tartja a tapasztalt oktatókkal szemben. A NOE elnöke átgondolatlannak és a mai formájában életképtelennek nevezte a rendszert, mely gondosabb előkészítést igényel.
Öt év állt azonban a tanárok és az intézmények rendelkezésére, hogy felkészüljenek a 2003-ban elfogadott törvényben foglalt követelményekre – mondta el Horváth Péter, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) közoktatási szakértője az Inforádiónak. Ugyan a továbbképzésekre szánt fejkvóta nem emelkedett az elmúlt években, a PSZ munkatársa hozzátette, azok az iskolák, melyek elküldték a pedagógusokat a százhúsz órás tanfolyamra, megbirkóznak a feladattal. Horváth Péter szerint az jelenti a valódi problémát, hogy az intézményi átalakítások még nem fejeződtek be, valamint a gyermeklétszám is csökken.

Forrás:edupress.hu