Befejeződtek a 2008-as év őszi érettségi vizsgaidőszakának írásbeli vizsgái november 3-án. A több mint 14 ezer vizsgázó 165 vizsgahelyszínen problémamentesen vizsgázhatott 10 napon keresztül – tájékoztatta az Oktatási Hivatal az Edupress-t.
Az írásbeli vizsgák feladatlapjai, valamint a hozzájuk tartozó javítási-értékelési útmutatók megtalálhatóak az Oktatási Hivatal honlapján.
Az OH közölte: ebben a vizsgaidőszakban az érettségizők – választásaik alapján – 46 tárgyból tesznek emelt szintű, 101 tárgyból pedig középszintű vizsgát. A vizsgatárgyak listáján összesen 21 különböző idegen nyelv található, köztük – egyebek mellett – a beás, a bolgár, a lengyel, az eszperantó, a finn, a héber, a japán és a latin nyelv is. Tíz különböző vizsgatárgyból tesznek idegen nyelven vizsgát a vizsgázók, például a középszintű földrajz vizsgára angol, francia, horvát, német, olasz és spanyol nyelvű jelentkezést is fogadtak a vizsgát szervező intézmények – tájékoztatott a hivatal.
Az őszi vizsgaidőszakban is élhetnek a jelentkezők a 7 vizsgafajta mindegyikével, a megfelelő feltételek megléte esetén a rendes, az előrehozott, a szintemelő, a kiegészítő, az ismétlő, a pótló és a javító érettségik letételével.
„Az idei őszi érettségi vizsgák több mint felét az előrehozott vizsgák képviselik. Erre a fajta vizsgára azok a tanulók jelentkezhettek, akik az adott tárgyból már teljesítették az iskolájuk helyi tantervében előírt követelményeket, tudásukat osztályzattal értékelték és ezt bizonyítványukkal igazolni tudják” – közölte az OH.
Az érettségi vizsgák következő szakasza, az emelt szintű szóbeli vizsgák időszaka november 12. és 17. között lesz. Az 1814 emelt szintű szóbeli vizsga 28 helyszínen, összesen 182, egyenként 3-3 főből álló független tantárgyi bizottság előtt zajlik majd.
Az őszi vizsgaidőszak a középszintű szóbeli vizsgákkal zárul. November 20-ától 28-áig 149 helyszínen 203 vizsgabizottság az elhangzó mintegy 13 ezer szóbeli felelet értékelését követően megállapítja a vizsgák eredményét, és kiállítja minden vizsgázó számára a szükséges dokumentumot – tájékozatotta az Edupress-t az Oktatási Hivatal.
(www.edupress.hu)