A közoktatás és felsőoktatás megújítására hatékonyan elköltött uniós forrásokról, azok céljairól, összegeiről, illetve további meghirdetett pályázatokról számolt be kormányszóvivői tájékoztatón Arató Gergely, az Oktatási és Kulturális Minisztérium államtitkára november 21-én.
A 2007-2008-as tervezési időszakban az EU segítségével 120 milliárd forintot fordíthattak kulturális célokra, valamint a köz- és felsőoktatás fejlesztésére. Az újfajta tananyagok kidolgozását, a kompetenciaalapú oktatást és a fiatal kutatók munkáját támogató programok lényeges elemét képezte az esélyegyenlőségi dimenzió.

Minőség, esélyegyenlőség, hatékonyság – ezen fogalmakkal jellemezhetők a kormány köz- és felsőoktatással kapcsolatos törekvései. A Társadalmi Megújulás Operatív Program keretében ezek megvalósítása érdekében biztosítanak pályázati lehetőséget a kultúra és az oktatás területén működő intézmények, önkormányzatok részére.
A tájékoztatón három fontos, az elmúlt időszakban lezárult pályázatról számolt be Arató Gergely. Az egyik a közoktatás tartalomfejlesztését szolgálta újfajta tananyagok, taneszközök kifejlesztésén és azok terjesztésén keresztül, egy másik a felsőoktatás területén megvalósult kutatási eredmények hasznosíthatóságával foglalkozott, illetve októberben fejeződött be a sajátos nevelést igénylő gyerekek hatékony oktatását támogató program. Ez utóbbira összesen 360 millió forintot fordítottak mintegy 31 pályázat részére, melyek egyenként 10-20 millió forintot kaptak.
A pályázatok kapcsán fontos célt képvisel, hogy komplex fejlesztések valósuljanak meg, mely a megfelelő infrastruktúrát, a hozzáférhetőséget és a szakmai anyagokat egyaránt biztosítja a diákok számára. A kompetenciaalapú oktatás és a hátrányos helyzetű diákok támogatására 17,5 milliárdos uniós támogatás nyílik meg, mellyel a felhasználó szintű készségek javítását: az olvasás, írás, számolás, valamint a szociális kompetenciák fejlesztését célozzák meg. Az esélyegyenlőségi tervek pályázói 15-100 millió forintos összeget igényelhetnek; a felsőoktatási intézmények számára meghirdetett, a szakkollégiumok és a fiatal kutatók munkájának támogatására kiírt pályázat esetében pedig 25-30 jelentkező intézményre számítanak, akik egyenként az eredmények fontosságától, valamint az egyetem, főiskola hallgatói létszámától függően 5-150 millió forintos összeget kaphatnak.
(www.edupress.hu)